Як працює Starlink та як підключитися до супутникового інтернету: інструкція від «Сніданку з 1+1»

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Starlink в Україні: як працює та як самостійно підключитися до супутникової мережі (інструкція у "Сніданку з 1+1")
wikipedia.org/Steve Jurvetson

Як працює Starlink в Україні та чи можна самостійно підключитися до супутникового інтернету в Україні?

Поділитися:

Після вторгнення російських військ в Україну компанія SpaceX Ілона Маска надала і продовжує надавати Україні спеціальне обладнання для встановлення супутниково зв'язку та інтернету в межах проєкту Starlink. Це проєкт щодо розробки високопродуктивної супутникової платформи для виготовлення супутників зв'язку та запусків великої їх кількості у космос. Система надає доступ до широкосмугового інтернету у будь-якій точці планети. На час воєнного стану Starlink діє в Україні. Як працює Starlink та як підключитися до інтернету з його допомогою? Розбиралися у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Україна в інформаційній війні перемагає росію», – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров в ексклюзивному інтерв'ю ТСН

Starlink надає можливість налагодити супутниковий зв'язок для роботи телефонів, телебачення та інтернету на територіях, де немає електрики чи стабільного сигналу. Команія SpaceX надає Україні обладнання для цього після нападу на нас росії 24 лютого.

Старлінк

Спеціальні термінали Starlink передають в регіони для роботи об'єктів критичної інфраструктури: електростанцій, промислових заводів, віськових баз, лікарень тощо. Українські інженери завдяки Старлінк відновили мобільний зв'язок та інтернет у деокупованих селах та містах на Київщині та Чернігівщині, а в Сумах комунальники працюють над поверненням тепла та елекрики у будинки завдяки цьому обладнанню.

Як працює Starlink?

Механізм роботи Starlink схематично можна зобразити так:

Старлінк

Він працює через сузір'я супутників. Супутник – це ніби дзеркало, яке ретранслює сигнал від наземної станції в одному місці до тарілки користувача в іншому. Тарілку можна встановити і біля або на власному домі, але для цього потрібно спеціальне обладнання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Довідка ВПО в «Дії», виплати переселенцям, заявка про пошкоджене майно під час війни: Михайло Федоров розповів подробиці про нові онлайн-послуги

Як самостійно підключитися до супутникового інтернету від Starlink?

У "Сніданку з 1+1" дослідили це питання і виявили, що необхідне обладнання можна замовити на офіційному сайті Starlink. Вартість такого обладнання, за інформацією зі "Сніданку з 1+1", буде приблизно 20 тисяч гривень. До комплекту, який буде відправлено поштою, входить:

  • антена;
  • тарілка;
  • Wi-Fi маршрутизатор;
  • термінал для приймання сигналу;
  • кабель довжиною 30 м.

Детальніше про те, як замовити це обладнання, дивіться у відео:

Тарілку краще встановити на вулиці, на даху будинку, підключити до неї кабель та увімкнути в розетку. Далі всі налаштування автоматичні через мобільний застосунок Starlink.

Щомісяця за такий інтернет доведеться сплачувати 100 доларів. Також слід врахувати, що українці поки можуть ним користуватися лише на період дії воєнного стану

Новини по темі