«Україна в інформаційній війні перемагає росію», – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров в ексклюзивному інтерв'ю ТСН

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров дав інтерв'ю ТСН про кібервійну з росією та нові послуги для населення (відео)
Facebook Михайло Федоров

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров дав ексклюзивне інтерв'ю ТСН про кібервійну та цифрові послуги, які продовжують впроваджуватися для українців, незважаючи на війну.

Поділитися:

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров в ексклюзивному інтерв'ю ТСН розповів, як перебігає перша світова кібервійна, як Україна бореться з росією на інформаційному фронті та які державні послуги онлайн продовжують впроваджувати для українців, незважаючи на війну. 15 важливих запитань та не менш важливих відповідей на них.

1. Що таке Starlink та як він працює Україні в умовах війни? 

Starlink – це технологія, яка дає можливість отримати доступ до супутникового інтернету в будь-яких умовах, навіть якщо немає мобільного, фіксованого зв'язку. На тимчасово окупованих територіях або територіях, де відбуваються воєнні дії і виникають проблеми з інтернетом, є можливість швидко розгорнути Starlink і отримати за 10 хв доступ до мережі.

Starlink підтримує критичну інфраструктуру України: роботу лікарень, енергетичної інфраструктури, державних установ.

До війни взагалі не було Starlink в Україні, а на сьогодні це тисячі базових станцій і десятки тисяч людей, які його використовують.

2. Чи безпечний Starlink, чи надійний він з точки зору протидії російським хакерам та фахівцям з кібербезпеки?

Технологія Starlink є безпечною, і на сьогодні мова йде про тисячі станцій, які вже є по всій Україні.

Суто технічно неможливо вплинути на Starlink, якщо у тебе немає доступу до самої інфраструктури цих станцій.

3. Як перехоплюються розмови окупантів з технічної точки зору?

Ми використовуємо зашифрований зв'язок, а наш ворог дуже часто використовує незашифрований зв'язок. Вони продовжують заробляти на закупівлях у власну армію та постачають собі такі неякісні технології. Це дозволяє нам перехоплювати зв'язок на їхніх частотах.

Це свідчить про те, що в російській армії є величезна некомпетентність і корупція, і сьогодні нам це на руку.

4. Як цифрові проєкти допомагають у війні?

На сьогодні у мене є зв'язок з усіма міністрами цифрової трансформації по всій Європі. Ми проводимо наради, отримуємо допомогу: супутникові телефони, комп'ютери, іншу техніку. Але найбільше допомагає поки саме Starlink.

5. Чи використовується система розпізнавання облич російських окупантів, щоб притягнути до відповідальності винних у злочинах на окупованих територіях?

Подібна технологія широко використовується, і не лише вона. Вже зараз знайдено багато воєнних злочинців з Бучі, Ірпеня, інших міст: у нас є профілі цих людей, прізвища, інформація про те, де вони служать. 

На сьогодні технології дозволяють знайти кожного, хто потрапив під об'єктив хоча б один раз.

Враховуючи, що вони любили фотографуватися і викладати фото в соцмережі, а також враховуючи камери в містах, будинках, всіх будуть шукати і розпізнавати, щоб притягнути до відповідальності.

6. Цифрові санкції вдарять по окупантам?

З першого дня війни ми займаємося цифровою блокадою росії: Visa, MasterCard пішли з російського ринку, десятки мільйонів карток громадян рф неможливо використовувати, підв'язувати до платіжних систем, PayPal, Apple Pay, Google Pay пішли з рф. Також пішло з росії багато компаній, які займаються інформбезпекою, які захищали інформаційні системи рф.

Все це, безумовно, вдарить і вже б'є по окупантах.

7. Наскільки росія залежна від світового програмного забезпечення?

Дуже залежна. І санкції можуть призвести до повної зупинки військових промислових компаній, банківської системи.

З ринку рф виходять системи, на яких базується робота великих російських підприємств.

8. Чи відімкнуть росію від хмарних сховищ?

Уже є певні відключення, відключають деякі банки. Є певний удар по цифровим екосистемам компаній.

Це питання безпеки російських компаній, вони стають вразливими до різних векторів атак.

9. Розкажіть про хакерські атаки проти росії і участь України в них.

Ми майже 3 роки будували цифрову державу, відбивалися від хакерських атак ворога і запускали нові сервіси.

Коли російські танки прийшли на нашу територію, ми почали атакувати, і всі свої сили почали перекидати на кіберфронт.

У нас неймовірно круті хакери, в нашому доступі наразі понад 70 баз даних громадян рф, всі найбільші інформаційні системи зламані в росії. Ми використовуємо різні вектори атак.

Сьогодні відбувається перша світова кібервійна.

10. Чи будемо повертати в Україну світових ІТ-гігантів?

80% всіх контрактів, проєктів у сфері ІТ залишилися і стабілізувалися в Україні після початку війни. Це ключова галузь для нас, яку ми всіляко підтримуємо. Українські ІТ-компанії всі продовжують працювати в Україні, міжнародні частково перевели офіси в Європу. Це адаптація під нові умови.

Буквально за тиждень до початку війни ми провели масштабний Дія-саміт, презентували новий правовий і податковий режим для спеціальних технологічних компаній Diia.City. На сьогодні майже 200 компаній вступило в режим Diia.City. 

11. Як відновлюються мережі зв'язку в регіонах, звільнених після окупації?

Ми на зв'язку з усіма операторами, провайдерами. У нас сфера телекомунікацій на високому рівні, ми багато в це інвестували.

Минулого року ми інвестували пів мільярда гривень провайдерам, щоб вони забезпечили понад 3 тисячі сіл якісним фіксованим інтернетом. Будемо все відновлювати, і робимо це швидко.

12. «Дія» в безпеці від російських хакерів?

Ми від початку дбали про кібербезпеку "Дії", наймали білих хакерів з усього світу, щоб вони знаходиили якісь вразливі місця у безпеці застосунку. Ми завжди були під атаками, особливо в січні-лютому 2022 року.

Але ми вистояли, працювали і зараз працюємо в нормальному режимі, ще й запускаємо нові послуги.

13. Коли запрацює послуга фіксації переселенців в "Дії"?

Найбільш актуальна послуга на сьогодні для багатьох українців – фіксація внутрішньо переміщених осіб (ВПО), щоб отримати статус і виплати. Ця послуга повністю готова, ми вже відправили її в маркети і чекаємо, коли вона опублікується в Google і Apple.

Думаю, це питання декількох днів.

14. Чи можливий онлайн-референдум через "Дію"?

Таких завдань нам не ставили. В "Дії" є можливість проводити різні опитування, але на сьогодні немає законодавчих ініціатив від профільних міністерств на референдум.

Взагалі все, що в ХХІ ст можна зробити в напрямку цифрових послуг, ми зробити можемо.

15. Що можна розповісти про ІТ-фронт України?

Україна в інфомаційній війні перемагає росію.

Завдяки нашим ІТ-волонтерам: сотні тисяч людей задіяні для перемоги на кіберфронті.

Новини по темі