Як пропаганда захищала диктаторів: яким чином відомі світові журналісти скоювали злочини проти людства

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Журналісти- злочинці: як світові ЗМІ захищали диктаторів розповіли у «Сніданку з 1+1».

Поділитися:

Протягом 20 століття було чимало випадків відвертої пропаганди ЗМІ від країн, чию владу підпорядкували диктатори. Державна політика і цензура контролювала будь-яку новину, що виходила на широкий загал та фільтрувала і перекручувала в свою користь необхідну для населення інформацію. Та історія містить випадки не тільки державної пропаганди. А хто саме був учасником жорстких журналістських злочинів проти людства - дивись у рубриці Уроки історії у «Сніданку з 1+1».

Уолтер Дюранті - американський журналіст, що всіляко відбілював злочини Сталіна, стверджував, що диктатор був сильним лідером і заперечував все, що суперечило політиці СРСР. А ось як Уолтер висловлювався про Голодомор: 
«Будь-яке повідомлення про голод у союзі є перебільшенням або злісною пропагандою». 

Дюранті працював у найвідоміший американській газеті «Тhе New York Тimes» і висвітлював для жителів США і світу, як живе Радянський союз. Журналіст усвідомлював свої злочини і знав всю правду про загиблих від голоду українців та спеціально замовчував і відверто брехав світові задля власних цілей. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Психологія диктаторів: як тирани здобували прихильність народу та влаштовували терор

Німецький диктатор Адольф Гітлер теж мав улюбленого іноземного пропагандиста на ім' я Гарольд Гармсворт, 1-й Віконт Ротермір , що висвітлював образ Гітлера у позитивному ключі і можна сказати став каталізатором просування ідеї нацизму в маси. 

В той час як історія зберігає і фіксує всі злочини таких журналістів, сучасність показує, що захист і виправдання кривавих диктаторів нікуди не зникли. Американський журналіст Такер Карлсон є прикладом такої персони. Він щодня свідомо транслює вбивчі для України тези про правильність російської агресії і навіть зʼїздив у рф та взяв інтервʼю у російського президента. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що треба знати про українця Георгія Кістяківського - співавтора ядерної зброї

Новини по темі