Як вчасно розпізнати та попередити інсульт

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Лікар-невролог відповіла, чи можна відновитися після інсульту та як попередити його виникнення.

Поділитися:

29 жовтня у світі відзначається Міжнародний день боротьби з інсультом. Сьогодні ця хвороба косить і старе, і молоде покоління. Вона вражає несподівано і протягом кількох годин може зробити людину інвалідом. Запущена гіпертонія неодмінно призведе у майбутньому до інсульту чи інфаркту.

Інсульт – це захворювання серцево-судинної системи, при якому порушується кровопостачання мозку. Внаслідок цього певна ділянка мозку відмирає. Щороку в Україні фіксують близько 111 тис. випадків інсульту. Під загрозою люди, що страждають від серцево-судинних захворювань та підвищеного артеріального тиску.

Запрошений гість програми Сніданок з 1+1 лікар-невролог Катерина Яценко розповіла, як вчасно розпізнати інсульт та чи можна відновитися, якщо він все ж таки стався. 

Кожної секунди інсульт вражає одну людину. 1/3 усіх випадків інсульту припадає на молодь.

ПЕРШІ ОЗНАКИ ІНСУЛЬТУ

1. Порушення мовлення

2. Сплутаність свідомості

3. Раптова слабкість

4. Оніміння частин тіла

5. Сильний головний біль з нудотою.

Поява хоча б одного з цим симптомів – привід негайно викликати швидку. У хворого є лише 3-6 годин, аби медики надали необхідну допомогу, щоб зменшити можливі ускладнення, що виникають внаслідок інсульту.

Інсульт вражає нервові клітини людини, які більше не посилають відповідних сигналів до рук, ніг, органів мовлення тощо. 

Після ураження інсультом лишається лише тінь тієї особистості, що жила раніше.

ЧИ МОЖЛИВО ВІДНОВИТИСЯ ПІСЛЯ ІНСУЛЬТУ

Лікар розвіяла міф, що нервові клітини не відновлюються. У всіх нас є запаси стволових нервових клітин. Задача лікарів активовувати ці клітини, аби вони замінили відмерлі.Такий процес називається нейропластичністю, тобто мозок відновлює сам себе. 

Цікаво, що Всесвітня організація охорони здоров'я у список обов'язкових заходів для профілактики інсульту включила споживання одного келиха вина щодня. А от від куріння слід відмовитися - це найагресивніший фактор сприяння розвитку інсульту.

ЩОБ ПОПЕРЕДИТИ ІНСУЛЬТ НЕОБХІДНО:

-періодично перевіряти артеріальний тиск;

-відмовитись від паління та шкідливої їжі;

-ходити пішки не менше 30 хвилин на день.

Ставтеся серйозно до свого та здоров'я близьких. В умовах стресу дуже легко втратити пильність і не встигнути з наданням допомоги у перші критичні години. Будьте здоровими та щасливими!

Читайте також: Поради психолога: як боротися з агресією 

Новини по темі