Як відновити свій ресурс без відпустки: поради психоаналітика

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як поповнити свій ресурс без відпустки: поради психоаналітика
Freepik

Дізнайтеся про ознаки емоційного виснаження та як перезавантажитися, якщо немає змоги поїхати у відпустку.

Поділитися:

Кожні 3 місяці людині необхідно 18-21 день відпочинку, щоб нормально функціонувати на психоемоційну та фізичному рівнях. Багато українців цьогоріч не планують відпустку. В умовах війни величезна кількість людей не може дозволити собі стабільний відпочинок. Як поповнити свій ресурс без відпустки? Пр це в "Сніданку з 1+1" поговорили з психоаналітикинею Анною Кушнерук. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому не варто купатися цього літа та в яких областях це офіційно заборонено

Як пояснила спеціалістка, дуже важливо вміти дбати про свій стан і не ігнорувати перші сигнали вигорання.

Ознаки емоційного виснаження

  • постійне відчуття втоми;
  • сором за свою слабкість;
  • грубість і цинізм;
  • відчуття безпорадності.

Як перезавантажитися, якщо немає змоги поїхати у відпустку

Психоаналітикиня радить віділяти мінімум три вечори та два дні на перезавантаження. Найкраще займатися чимось новим, а не рутинними справами.

"Заплануйте собі, що ви більшу частину часу проведете на вулиці або на природі. І тут вже, хто що може, те і робить. Розвивайтеся, ходіть босі. Не потрібно кліщів збирати, робіть це там, де безпечно, але обов'язково торкайтеся поверхнями підлоги чи трави, торкайтеся до реальних, живих абсолютно предметів. Це дуже важливо. Можете піти в пісочку покопирсатися або позбирати листя", — поділилася порадами Анна Кушнерук.

Відпочинок під час війни

Особливо важливо дати відпочинок власному тілу. Прийміть гарячу ванну, сходіть на масаж, влаштуйте дихальну гімнастику, потанцюйте тощо.

"Якщо ви можете включити музику, потанцюйте. Ви не зробите гірше нікому, хто сьогодні захищає країну тим, що ви дасте собі трошки більше енергії. Якщо ви можете фізично собі дати на кілька годин довше полежати, будь ласка, робіть це. Йога чи дихальні вправи теж корисні. Так ви дасте своєму тілу зняти напругу і набагато швидше зможете відновити свої сили. Ці дві доби ви можете подарувати собі, але нехай вони будуть наповнені", — порадила Анна Кушнерук.

Новини по темі