Як зберегти здоров’я серця: поради від Валентини Хамайко

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Як правильно дбати про серце і своє здоров’я розповіла ведуча Валентина Хамайко у «Сніданку з 1+1».

Поділитися:

Коли Валентина Хамайко навчалась в медичному університеті, викладач попросив підняти руку тих, у кого є серцево-судинні захворювання. Тоді майже всі студенти попіднімали руки. А це значить, що більшість із нас має схильність до таких патологій. Тому піклуватись про здоров’я серця необхідно кожному.

В першу чергу варто привчити себе до прогулянок на свіжому повітрі. Активність у вигляді 40 хвилинної ходьби це вже хороший старт для того, аби привчити тіло до постійного руху. 

Але ж не варто забувати і про заняття спортом. Валентина каже, що колись отримала дуже цінну пораду від своєї тренерки. А заключається вона в тому, аби тренуватись за формулою 3 х 30 х 130. Тобто займатись треба 3 рази на тиждень по 30 хвилин, де інтенсивність збільшує частоту серцевих скорочень до 130 ударів на хвилину. Такі фізичні навантаження триматимуть тіло і серце в тонусі. Однак, при наявності серцевих захворювань, необхідно проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Як побороти залежність від смартфону (поради психотерапевта)

Та головне правило для контролю роботи серця - це слідкувати за своїм кровʼяним тиском. Ведуча радить частіше використовувати тонометр і вимірювати рівень тиску на щоденній основі, записуючи показники. Так можна прослідкувати і за станом організму і зрозуміти, що могло повпливати на його коливання. Валентина зізнається, що така практика колись врятувала життя її свекрусі, бо в критичній ситуації допомогла прийняти лікарям правильне рішення. 

Не останню роль в здоровї серця грає і їжа. Раціон повинен містити цільнозернові крупи, багато овочів і бобових, зелені і ягід. Ведуча радить заморожувати на зиму ягоди, такі як вишню, смородину, малину та інші. А головна порада - не додавати до них цукор, а насолоджуватись природнім смаком цих плодів. Цікавий факт: жменька ягід знижує смертність від хвороб серця на 40%. 
Зменшити варто не тільки кількість цукру, а і солі. Добова норма для людини - не більше 5 гр. А звичку не перебільшувати із сіллю можна легко сформувати і покращити роботу організму.  

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Епідемія кору може дійти до України: симптоми хвороби, та як захистити дитину

Новини по темі