Які допустимі норми шуму у багатоквартирному будинку та що робити, щоб заспокоїти голосних сусідів: поради експертів

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Що робити, якщо у вас гучні сусіди?

Поділитися:

У одних сусідів довготривалий ремонт, а інші слухають музику — знайома ситуація, чи не так? Крім того, вечірки та будівельні роботи можуть тривати з ранку до пізньої ночі. Як вплинути на сусідів аби вони поводилися тихіше? У сюжеті "Сніданку 1+1" розповіла юристка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні хочуть запровадити податок на підробіток: кому доведеться платити

Норми допустимого шуму не можуть перевищувати в нічний час 45 децибелів, в денний — 55 децибелів. Дозволено шуміти з 9:00 до 21:00. Проте юристка Регіна Барнер пояснює, що шумові норми врегульовані українським законодавством, але довести порушення та зафіксувати їх вкрай складно:

Якщо, наприклад, ваші сусіди гучно слухали музику і ви викликали поліцію, а сусіди з вікна побачили, що поліція приїхала і вимкнули музику, то коли поліція підійметься до потрібного поверху та нічого не почує, вона не зможе скласти протокол про адміністративне правопорушення.

Одним із варіантів є звертання до експертної установи. Після укладання договору працівники виміряють рівень шуму на місці. Проте за це доведеться викласти чималеньку суму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи обов'язковий у школі щоденник та чи має право вчитель писати у ньому зауваження (коментарі юриста та дитячого психолога)

Більш бюджетний та менш стресовий варіант — подбати про шумоізоляцію власноруч. Майстри радять встановити, наприклад, шумоізоляційне покриття, яким потрібно облицювати стіни та стелю. Майстер Михайло Матвіїв пояснив:

Мінеральна вата досить добре поглинає рівень шуму, плюс шар або навіть два гіпсокартону також стримують зайві шуми що від сусідів, що з вашої квартири.

Для мешканців старих будинків майстер рекомендує бюджетний варіант — шумоізоляційні панелі, які можна поклеїти самотужки.

Як правильно зробити зауваження людям, які їдять у кінотеатрі? Дивіться сюжет:

Новини по темі