Аномально теплий лютий: чому погода взимку стала весняною

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Україна бʼє попередні погодні рекорди у лютому місяці: як течія в океані принесла високі температури в зимній період.

Поділитися:

Вперше лютий місяць подарував жителям столиці рекордно теплі дні. Температура 4 лютого сягнула 4,6 градусів за Цельсієм. А вже 7 лютого температура піднялась до 6,9 градусів. 

Втім, не тільки Україна фіксує такі рекорди. А причиною погодних змін може бути явище «Ель-Ніньйо». Такий процес пояснюється тим, що в океані утворюється тепла течія, яка провокує потепління атмосфери. За ті місяці, поки формується течія, повітря у субтропічному поясі стає більш теплим і сухим, та розповсюджується Європою, дійшовши і до України. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Магнітні бурі березня 2024: календар на місяць

Зазвичай, подібне потепління приходить у квітні. Проте лютнева зміна погоди визнана тим, що ця течія сформувалася раніше ніж очікувалось. Частіше всього вона утворюється у грудні або січні. В цей раз процес почався улітку 2023, саме тому тепер маємо квітневу погоду у лютому місяці. 

А основна причина такої аномалії полягає у глобальному потеплінні, через яке температура води в океані постійно зростає. Якщо поверхня землі продовжить нагріватися, теплий лютий стане звичним явищем для України. 

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Новини по темі