Щоб знову стати щасливими батьками: психологи назвали ознаки батьківського вигоряння та дали поради, які допоможуть це подолати

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Батьківське вигорання: що це таке і як з ним боротися
Freepik

Психологи поділилися ефективними порадами, як подолати вигорання та знову відчути радість батьківства

Поділитися:

Батьківство – це неймовірно відповідальний і водночас дуже важливий статус. Тож, ні для кого не секрет, що чимало батьків стикаються з таким явищем, як вигорання. 

Дослідження показують, що понад 66% батьків регулярно відчувають сильне виснаження, постійне почуття провини й дратівливість. Ці симптоми можуть свідчити про батьківське вигорання, яке може призвести до хронічного стресу та інших хвороб.

У сюжеті Сніданку з 1+1 детальніше розповіли про те, за яких умов може виникати батьківське вигорання і як його подолати.

Як проявляється вигорання у батьків

Батьківське вигорання – це емоційне та фізичне виснаження, яке виникає через постійний тиск і виснажливу рутину виховання дітей. Дослідники Університету Огайо відзначають, що цей стан може впливати на якість життя та навіть призводити до відчуття безпорадності чи хронічного стресу.

Батьківське вигорання може проявлятися через постійну втому, відчуття порожнечі або емоційного виснаження. У батьків може виникати відчуття, що вони не справляються з батьківськими обов'язками та стали більш дратівливими, ніж зазвичай.

Також воно може проявлятися через фізичні симптоми: головний біль, проблеми зі сном, зміни апетиту та інші фізичні прояви стресу.

як пережити розлуку з дітьми
Pexels

Як батькам подолати цей стан: поради

Психологи рекомендують кілька простих, але ефективних способів, які допоможуть батькам знизити рівень стресу і повернути внутрішню гармонію.

Проводьте час на самоті

Батьки часто забувають про себе, але навіть коротка перерва може значно змінити ваше самопочуття. Всього 5 хвилин на свіжому повітрі – і ви будете почувати себе хоч трішки краще. Прогулянки наодинці або медитація може допомогти «перезавантажитися» і зменшити емоційне навантаження.

Спілкуйтеся з іншими батьками

Варто пам’ятати, що ви не одні. Інші батьки також стикаються з труднощами, тож спілкування з ними допоможе вам відчути підтримку. Можливо, їхні поради або просто можливість виговоритися допоможуть вам покращити ваше самопочуття.

Позбудьтеся нереалістичних очікувань

Завищені вимоги до себе часто стають причиною розчарування та почуття провини. Батьки намагаються бути ідеальними, але це суб'єктивна думка. Щоб уникнути вигорання, важливо знизити ці вимоги та навчитися хвалити себе навіть за маленькі перемоги. Навіть у найважчі дні знайдіть причини для самопідтримки.

Коли звертатися по допомогу

Хоча ці поради можуть бути корисними для більшості батьків, важливо розуміти, що деякі випадки емоційного виснаження потребують дійсно професійної допомоги.

Якщо ваш стан не покращується протягом тривалого часу, то краще звернутися до психотерапевта. Фахівець допоможе розібратися у причинах вигорання та запропонує індивідуальні методи його подолання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маленькі радості, які можуть змінити ваше життя: що таке глімери і чому вони так необхідні кожній людині

Новини по темі