Безпровідний чи бездротовий: як правильно називати засоби зв'язку (пояснює Олександр Авраменко)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як правильно українською безпровідний — пояснює Олександр Авраменко
Freepik

Мовознавець поділився поширеною помилкою при описі засобів зв'язку та сучасних пристроїв.

Поділитися:

З появою сучасних технологій з’явилося чимало можливостей, що дозволяють спілкуватися з рідними на відстані. Ми відсилаємо смішні картинки, важливі повідомлення, і для цього не потрібні дроти, які були необхідні колись. Як тоді правильно назвати сучасні пристрої, що так полегшують нам життя? Вони безпровідні, безпроводові чи може бездротові? Про це в "Сніданку з 1+1", який виходить щодня з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, розповів мовознавець Олександр Авраменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як фразеологізмом замінити звичайне слово (поради Олександра Авраменка)

Безпровідний чи бездротовий - як правильно

"Провід – не бажане слово. Краще використати дріт. Ми ж не кажемо "Цирк на проводі", а говоримо "Цирк на дроті". Тож, зв’язок не безпровідний, а бездротовий. Це ж стосується і бездротових навушників", — пояснює мовознавець.

Отже, для позначення засобів зв'язку та пристроїв правильно використовувати слово бездротовий.

Дивіться "Сніданок з 1+1" щодня з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, а також "Сніданок. Вихідний" у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок з 1+1" в соцмережах:

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі