Чи безпечно їсти морозиво під час довготривалих відключень світла: пояснюють експерти

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чи безпечно їсти морозиво під час довготривалих відключень світла: пояснюють експерти
Freepik

Експерти відповіли, чи безпечно їсти морозиво, яке розтануло, а потім знов було заморожено

Поділитися:

Від аномальної спеки врятувати може не тільки кондиціонер чи холодні напої, адже як заявляють любителі ще одного методу — є й морозиво. Холодний та солодкий десерт не залишає байдужим майже нікого. Та чи безпечно його зараз вживати попри постійні відключення світла та порушення умов зберігання? Про це детально розповіли дієтологиня та експертка з харчових технологій у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна.

Зважаючи на сучасні реалії життя більшість магазинів та товарів страждають від тимчасових відключень світла. У деяких магазинах навіть потужності генератора не вистачає аби забезпечити всі морозильні камери чи холодильники електроенергією. Тому вживання морозива та інших заморожених продуктів може бути дуже небезпечним.

Експертка з харчових технологій Марія Янчик наголошує, що періодичне розмороження і замороження однозначно впливає на якість будь-якого продукту, у нашому випадку — морозива. Насамперед це впливає на органолептичні показники. До них можна віднести: смак, запах, тактильні відчуття, структуру та консистенцію.

Що не так з морозивом

Постійне замороження та розмороження вивільнює зайву вологу, яка перетворюється на не смачні кристалики льоду. Зазвичай вони покривають все морозиво. 

За словами експертки, оптимальна температура для безпечного зберігання морозива в морозилці має бути -24 градуси. Навіть попри те, що з відключеннями світла цього важко дотримуватись і з допомогою генераторів. 

Сама ж технологиня радить свій метод, як вибирати морозиво.

“Я б звертала увагу на зовнішній вигляд, на якісні показники, те що ми можемо реально подивитись, щоб воно не було деформовано. Перш за все ви можете взяти морозиво та легко натиснути на нього пальцем, якщо воно м'яке, то я б таке морозиво вже не обирала”, - зазначає Марія Янчик. 

Чи безпечне для вживання морозиво 

Та якби не слідкували за якістю морозиво, постійна зміна температури може зробити його небезпечним продуктом, особливо якщо в основі є молоко. Про це застерігає гастроентерологиня Анна Музира.

Варто завжди пам'ятати про те, якщо морозиво розморожується більше ніж 2 години або знаходиться в не дуже герметичній морозильній камері, яку періодично відривають, тоді ризики інфікування та бактеріальної інфекції підвищуються. 

Які можуть бути симптоми після вживання зіпсованого морозива

  • лихоманка
  • підвищена температура
  • нудота
  • спазм в животі
  • біль
  • відрижка.

До того ж гастроентерологиня Анна Музира радить звертати увагу не тільки на зовнішній вигляд, а й на склад. 

“Якщо ми читаємо етикетку і там є просто вода, фруктозний наповнювач чи глюкозний сироп, то це буде більш безпечно. Звісно, коли там є молочні продукти, там більше жирів і ризики завжди ризиків буде більше”, - каже гастроентерологиня.

Попри відключення світла відмовлятись від продажу морозива магазини не збираються. Тому навіть, якщо продавці й намагаються стежити за його якістю, все одно повна відповідальність за його безпечне вживання лежить на плечах кожного любителя морозива.

Та якщо все одно відмовитись від улюбленого смаколика зважаючи на небезпеку вам важко, то раніше ми писали про секрети ідеального морозива, як вибрати найкраще. Читайте про це на 1plus1.ua.


 

Новини по темі