Секрети ідеального морозива: поради експерта, як вибрати найкраще

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Чи є безпечним морозиво та як визначити його якість — пояснив Костянтин Грубич у "Сніданку з 1+1".

Поділитися:

Морозиво — найпопулярніший продукт літа, улюблений у всьому світі. Українці також не відстають у своїй любові до цього охолоджуючого десерту. Поряд з насолодою, яку дарує морозиво, важливо пам'ятати про його якість. Як розпізнати хороше морозиво серед різноманіття на полицях супермаркетів, розповів Костянтин Грубич у "Сніданку з 1+1"що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

На що звернути увагу?

Виявляється, більшість морозива, яке ми купуємо, має комбінований склад. Окрім молочної сировини, до нього часто додають рослинні домішки, зокрема пальмову олію. Як визначити таке морозиво?

"Найлегше дізнатися про наявність пальмової олії через ДСТУ", — радять експерти.

Якщо на упаковці довго шукати позначку ДСТУ, це вже перший сигнал, що краще таке морозиво не купувати.

Запам'ятайте: ДСТУ 4733 — це найбільш натуральне морозиво. До його складу заборонено додавати рослинні жири, воно має густу текстуру і жовтуватий колір.

Розрізняють три види цього морозива за вмістом жиру:

  • Молочне (від 0,5% до 7,5% жиру),
  • Вершкове (від 8% до 11,5% жиру) і
  • Пломбір (від 12% до 20% жиру) -.найжирніший вид 

Однак варто пам'ятати, що жир — це холестерин, тому вживати таке морозиво слід не більше трьох разів на тиждень.

Морозиво з ДСТУ 4735 включає пальмову і кокосову олію, має менш насичений смак, швидко тане і має водянисту структуру. Такого морозива на ринку більшість. Є ще один Держстандарт для морозива — 4734, це так звані плодово-ягідні морозива, сорбети або заморожений лід.

Головний технолог фабрики морозива Анастасія Парубок радить звернути увагу саме на заморожений лід, який став трендом останнього десятиліття. Однак пам'ятайте, що у такому морозиві забагато цукру.

"Морозиво лід — це чудова альтернатива звичайному класичному морозиву, яке виготовляється на основі цукрового сиропу з додаванням лише натуральних ароматів і барвників," - пояснює експерт.

Нові види - чи безпечні вони?

Українські виробники морозива одні з найкращих у світі. Вони експериментують і щороку видають на ринок нові вироби. Наприклад, кілька років тому з'явилися заморожені енергетики, які після розслідування ТСН зникли з ринку через шкоду для здоров'я. Залишається такий експеримент як алкогольне морозиво. Лікарі не радять вживати такий продукт ні дітям, ні дорослим через високий вміст цукрів і різноманітної хімії.

Як швидко визначити якість?

Загальна порада для всіх видів морозива: воно повинно бути добре заморожене. Як перевірити? Найпростіше - натиснути пальцем. Якщо морозиво тверде і міцне, його можна брати.

Морозиво своіми руками: рецепт

Якщо ви не довіряєте виробникам, зробіть морозиво самі. Існує безліч рецептів приготування домашнього морозива. Ось один із найцікавіших:

  1. Збийте охолоджені вершки з цукровою пудрою
  2. Блендеруйте полуницю з ванільним цукром 
  3. Змішайте ці маси
  4. Перекладіть у контейнер 
  5. Залиште в морозилці на ніч

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі