Руйнуємо стереотипи: чи можливо зміцнити або ж покращити свій імунітет та що насправді впливає на його роботу (коментує біологиня Дарка Озерна)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Чи можна підготуватися до сезонних хвороб? Чи можливо укріпити, зміцнити чи покращити свій імунітет? Розказує біологиня Дарка Озерна.

Поділитися:

Біологиня Дарка Озерна у "Сніданку з 1+1" розповіла, чому насправді не можна підвищити або зміцнити імунітет та не варто здавати ніяких аналізів для виявлення його рівня. Також, біологиня розвіює міфи про народні засоби для змінцення імунітету. 

Імунітет не можна «підняти», якщо він є адекватним.  Імунітет – це здатність чинити опір інфекціям, коли вони з’являються і не реагувати на те, що є своїм чи нейтральним. Ми не можемо «посилити» імунітет, це те саме, що облитися водою 80 градусів: це не комфортно і будуть погані наслідки і травми. Нам потрібно просто стежити за собою.

Лимони – їх вважають джерелом вітаміну С і начебто вітамін С підтримує імунітет. Проте, якщо ми нормально харчуємося і в нас немає нестачі вітаміну С, лимони нам нічого не змінять. Крім того, вони не є головним джерелом вітаміну С, у них його менше ніж у солодкому перці чи в ківі. Проте історично так склалося, що лимони стали ліками від цинги. Лимони можна їсти, одна вони не панацея.

Імбир ніяк не впливає на імунітет, однак він активує терморецептори і нам здається, що нам стало гаряче. Він не є антисептиком. Його аромат може покращувати настрій. Однак, напій з імбиру, лимону та меду – хороший напій, щоб зігрітися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи безпечні та ефективні вакцини проти COVID-19 та чому реакція на щеплення – це добре, пояснює медична експертка UNICEF

Куркума не потрапляє до нас у кров із кишківника. Усі досліди з куркумою, які проводились – вони були зроблені у пробірці. У живому організмі все відбувається не так. Однак, її варто споживати, оскільки її під’їдають бактерії, які живуть у нас в кишківнику і вони будуть адекватно спрацьовувати з імунною системою. Велика кількість рослинної їжі дуже корисна для кишкових бактерій. Коли ми харчуємося не здоровою їжею, або взагалі голодуємо, бактеріям у кишківнику немає чого їсти, вони починають їсти слиз і потім починають їсти стінки кишечника, потрапляють до кровоносної системи і у нас починається незрозуміле запалення.

Коли ми дуже сильно замерзаємо (гіпотермія), наприклад, людина впала в болото і мусила ночувати просто неба, змерзла, імунна система стає вразливішою до риновірусів, які викликають більшість випадків нежитю, легкого ГРЗ, або імунітет послаблюється і відкриває шлях до пневмонії.

«Теплі шкарпетки» не рятують від пневмонії та бронхітів», однак у них набагато комфортніше знаходитися в кімнаті, де температура повітря в районі 18 градусів. В Україні найвища температура в квартирах в усій Європі. Тримати ноги в теплі – доцільно, проте це немає жодного стосунку до імунної системи.

ЧИТАТЕ ТАКОЖ: Як підготуватись до щеплення від COVID-19 та що не можна робити після вакцинації

Мед не є цілющим. Дітям до одного року його взагалі не можна їсти. У меді є спори збудника ботулізму.

Запах часнику – це сірковмісні сполуки, які діють на нашу печінку і активують гени, які відповідають за знешкодження, детоксикацію організму. Вони не мають відношення до імунітету, а людям, які приймають серйозні ліки, його навіть не можна їсти.

Чим найкраще зміцнювати імунітет

Не потрібно допускати послаблення імунітету. У кожної здорової людини є своя адекватна імунна відповідь, яка спрацьовує тоді, коли необхідно.

Що впливає на роботу імунітету

Хронічний брак сну та системний, доведений лабораторно дефіцит вітаміну Д і вітаміну А.

Які аналізи необхідно здавати, щоб дізнатися рівень імунітету

Не потрібно здавати ніяких аналізів. Імунограма та рівень антитіл нічого не скажуть про вашу імунну систему. Якщо ви постійно хворієте на ГРВІ, понад двох разів на рік вискакує герпес  на губах, тоді щось не так, однак не потрібно робити аналізи.

Чим загрожує звичка їсти перед екраном та які овочі і фрукти вживати взимку дивіться поради дієтолога

Новини по темі