Ціни на солодощі в Україні зростають: що стало причиною

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Солодощі в Україні стали дорожчими.

Поділитися:

Через збільшення цін на основні інгредієнти ростуть і ціни готових солодощів. Більшість закладів протягом минулого року підняли цінники від 10 до 30 відсотків. Ті, хто зміг утримати ціни на тому ж рівні, підійматимуть їх найближчим часом. Чому відбувся такий вибух цін розповіли у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діти та цукор: денна норма солодкого на день, коли можна починати давати дитині солодощі, чим небезпечні додані цукри?

Анна Камінна, менеджерка кондитерської, розповіла, що вони будуть вимушені підняти ціни найближчим часом. Дійсно, люди все більше економлять на замовленнях: ті, хто полюбляє балувати себе солодким, зменшили порцію в половину. Поменшили у вазі й замовні торти: тобто якщо замовляють, наприклад, весільний торт, можуть замовити від 2 до 5 кілограмів. 

Експерти пояснюють, що здорожчення солодощів було неминучим через збільшення цін практично на всі інгредієнти. У 2021 майже на чверть виросли в ціні яйця, в половину збільшилася ціна на олію та на 31% здорожчав цукор. Економіст Олег Пендзин прокоментував:

У кондитерських ціни будуть рости й далі. Сьогодні ми бачимо кондитерський імпорт з Євросоюзу. Але в країнах Європи нема таких цін, як в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рецепт вертути з гарбузом, кисломолочним сиром та маком від Євгена Клопотенка: "Їжте і відчувайте, як ваше українське серце вкривається насолодою"

Така різниця цін з європейськими країнами відбулася тому, що українці споживаюсь буряковий цукор. Його виробництво дорожче на 25-30% від тростинного, який у Європі використовують частіше. Економісти кажуть, що ціни на солодощі поки нестабільні та продовжать рости й у 2022-му. 

Дивіться сюжет, як приготувати корисне вівсяне печиве за рецептом Руслана Сенічкіна:

Новини по темі