Діти та цукор: денна норма солодкого на день, коли можна починати давати дитині солодощі, чим небезпечні додані цукри?

Норми вживання цукру для дітей: розповідає дієтолог
Pexels/cottonbro

Скільки можна давати солодкого дитині на добу? З якого віку допускається малюкові їсти солодощі? В чому небезпека доданих цукрів? Розповідає дієтолог.

Поділитися:

Чому дітям небезпечно їсти багато солодкого та яка денна норма цукру на день? Про це в ефірі шоу «Твій день» розповіла лікарка-дієтологиня Марта Лісевич. Вона також розповіла, в чому полягає небезпека доданих цукрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медогляд перед школою та садочком: яких лікарів і коли треба пройти, які аналізи здати (розповідає сімейний лікар)

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, денна норма цукру на день – 25 г (не більше 5-ти чайних ложок). На жаль, цієї норми мало хто дотримується.

Дієтологиня говорить:

До 2-річного віку дитині давати цукор взагалі не потрібно. Все, що допустимо з солодкого в цьому віці – це 100-150 мл соку, оптимально – домашнього виробництва.

Залежність від цукру лікарка порівнює з наркозалежністю. Та наголошує на тому, що найбільш шкідливі для людини є саме додані цукри, які входять до складу певних продуктів харчування. Найбільше прихованого цукру є у таких продуктах промислового виробництва:

  • йогуртах;
  • солодких напоях;
  • фруктових соках;
  • переробленому м’ясі: сосисках, сардельках, ковбасі;
  • соусах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли українцям буде доступний ковідний сертифікат для подорожей за кордон: розповідає експерт

До студії «Твого дня» завітала найменша ведуча «Сніданку з 1+1» Фрося Мельник. Вона стала учасницею експерименту: їй запропонували скуштувати 2 десерти і обрати той, який їй сподобався більше. Фрося обрала десерт, у якому більше цукру, що підтверджує тезу про те, що більшість дітей обожнюють солодке. Тож їхнє харчування слід максимально контролювати заради збереження здоров’я. Адже зловживання цукром призводить до ризику розвитку таких хвороб:

  • ожиріння;
  • цукровий діабет;
  • карієс.

Дієтологиня радить: якщо дитина дуже любить солодощі, дозволяти їй їх вживати лише у першій половині дня. І все ж намагатися якомога краще контролювати її раціон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як схуднути після гормонального збою: причини порушень, симптоми та поради по харчуванню (розказує гінеколог-ендокринолог)

Про те, скільки цукру можна їсти дитині, дивіться у відео: