«Чоловік сказав, що ніжок не має. Просто тисяча окремих шматочків», — про непоправну втрату у 2-річного Андрійка розповіла родина з Коростеня у «Щоденниках війни»

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
«Чоловік сказав, що ніжок не має. Взагалі. Просто тисяча окремих шматочків», — жахлива історія 2-річного Андрійка з Коростеня у «Щоденниках війни»

Війна забрала у сина ніжки. Родина Томчуків потрапили під бомбардування російської армії у рідному Коростені.

Поділитися:

Родина залізничників Павла та Інни Томчук вела щасливе сімейне життя у Коростені Житомирської області. Мама Андрійка дуже мріяла про двох діток, і народивши молодшого, тішилася, що її «план виконано» — має і дівчинку, і хлопчика. Весь свій час родина присвячувала вихованню 6-річної Анюти та 2-річного Андрійка. Минулого року подружжя придбало власну квартиру і займалося її облаштуванням, але... Як російські бомбардування понівечили життя мирної родини, розповіли у "Сніданку з 1+1" у рубриці "Щоденники війни".

Щоденники війни

Після початку повномасштабної війни, яку 24 лютого розпочала росія, родина бачила у вікні проліт ракет, чула гул літаків та вирішила переїхати до друзів у приватний будинок. Переховувалися під час повітряних тривог у підвалі, спати йшли в будинок, де вчотирьох тулилися на одному дивані. В ніч з 5 на 6 березня ворожий снаряд поцілив у сусідній будинок. Його уламки попали в оселю, де мирно спала родина.

«Я прокинулася від болю, від того, що у мене по спині летіли шматочки скла, шматочки будинку… Ми були оглушені. Чоловік побачив, що щось не так з сином. Він посвітив на його ноги і сказав, що тут біда».

Андрійка миттю доставили в місцеву лікарню. Щоб врятувати життя дитині, довелося робити ампутацію.

"В першу секунду, коли це сталося, моя перша думка була – щось знайти, щоб зберегти, відновити… ніжки. Але чоловік сказав, що їх не має. Взагалі. Просто тисяча окремих шматочків".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖВижила після вибуху на вокзалі у Краматорську: історія 19-річної Насті Шестопал, яка втратила ногу, але не силу духу («Щоденники війни»)

Зараз подружжя на реабілітації в Німеччині. Андрійко отримав тимчасові протези і навчився на них ходити за рекордні 10 днів.

"Він просто розуміє. Він встає кожного ранку і знає, що потрібно "одягнути" ніжки, піти почистити зубки, поїсти… і далі  продовжує своє звичайне життя. Я чоловіку так і сказала: він буде олімпійським чемпіоном, він не має права бути кимось іншим".  

Щоденники війни

Як Андрійко адаптувався та як наразі родина живе у Німеччині, з перших вуст у «Сніданку з 1+1»:

Нагадаємо, відомий український режисер Алан Бадоєв спільно з телеканалом 1+1 працює над особливим документальним фільмом про війну під назвою “Довга доба”. Майбутня стрічка — це перший великий проєкт, який у художній формі осмислює свіжі та ще такі болісні події війни, яку росія розв’язала проти України.

“Довга доба” — це історія про життя, мрії та плани українців, останній день нашого мирного життя та початок нового етапу, який розпочався 24 лютого під звуки бомб та сирен. Для того, щоб стати співавтором документальної стрічки “Довга доба”, потрібно заповнити анкету та надіслати відеоматеріали, на яких зафіксовані ваші родини у останній мирний та щасливий день перед початком війни. А також відео, які показують вашу сім'ю (разом або окремо) у день початку війни — 24 лютого: перші бомби, ваша перша реакція, ваші записи протягом першого дня, перша ніч, розмови. 

Просимо передавати матеріали без будь-якого монтажу. Розкажемо історію нашої країни разом!

проєкт Бадоєва

Ознайомитися детальніше з офіційними правилами участі можна тут.

Новини по темі