Бодішеймінг: чому ми досі засуджуємо людей через зовнішність (пояснює психологиня)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Проблема бодішеймінгу в Україні: причини та наслідки (пояснює психолог)
freepik.com

Як подолати бодішеймінг, розповіла психологиня Наталія Підлісна у "Сніданку з 1+1".

Поділитися:

Нова виконувачка обов’язків директора Національного музею Голодомору-геноциду Леся Гасиджак зазнала хейту через зовнішність. Хоч жінка і має великий науковий доробок, деякі користувачі мережі вважають її “недостойною” цієї посади через зайву вагу. ВедучіСніданку з 1+1Людмила Барбір та Руслан Сенічкін поспілкувалися з психологинею Наталею Підлісною на тему бодішеймінгу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно заїдати хронічний стрес: дізнались ведучі «Сніданку з 1+1» Людмила Барбір і Руслан Сенічкін 

Чому люди дозволяють собі хейтити інших

Експертка вважає, що це вплив так званого “фільтру радянщини”. Тоді умовна норма чого-небудь мала вузький спектр, інакшість сприймали різко негативно. Люди й досі думають, що це їх моральне право — вказувати іншим на їх “недоліки”. Для декого це ще й спосіб самоствердитися. Найлегше та найзручніше причепитися до тіла, адже тіла в усіх різні. Об’єктивної норми краси не існує, але кожен вважає, що знає найкраще.

Американська асоціація психологів дослідила що жінки із зайвою вагою у два рази більше мають недіагностованих хвороб — такі жінки просто уникають візитів до лікарів, адже бояться засудження. 

Які наслідки може мати бодішеймінг

“Я сама маю такий досвід, коли мене шеймили… Коли мені сказали, що передачу для жінок, для повних жінок, яку ми розробили з продюсером, не може вести така людина як я, і взагалі до повних не можна привертати увагу. Бо це хвороби, це дуже погано”, — ділиться експертка.

Жінки, що зазнали бодішеймінгу, часто соромляться знаходитися у громадському просторі. Так, вони уникають робочих інтерв’ю, походів у магазин тощо. Це погіршує їх перспективи на саморозвиток. Низька самооцінка загалом понижує творчість та свободу людини.

Чи є прийняття себе першим кроком у боротьбі із бодішеймінгом

Так, необхідно прийняти й полюбити себе. Не треба застосовувати якісь тортури щодо власного тіла, адже таким жінкам просто немає за що себе карати. Якщо проблеми із самооцінкою набирають небезпечних обертів — варто спробувати працювати із психологом. Ваші друзі та рідні також можуть стати опорою та підтримкою.

Що має статися, щоб суспільство перестало цькувати інших за зовнішність

На думку психологині, українському суспільству не вистачає різноманіття. Українці переважно мають один менталітет та спільну варіативність зовнішніх даних — і саме це робить нас ворожими до чогось інакшого. Ця проблема може отримати вирішення шляхом міграції до України представників інших рас, етносів та культур. Таким чином ми будемо змушені співіснувати в одному просторі, і з часом терпимість до “не таких” людей збільшиться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Правила харчування у спеку: що їсти та скільки пити влітку (радить дієтолог) 

Ранок зі “Сніданком з 1+1” – це свіжі актуальні новин та події, експертні думки та поради, що налаштовують на продуктивний день. Не пропустіть щодня проєкт з 7:00 до 9:30 на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Сніданок в соцмережах:
Instagram
Facebook

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі