Чому не запрацював ленд-ліз і чим він важливий: пояснили у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Чому США не продовжили ленд-ліз і чи небезпечно це для України?

Поділитися:

За півтора роки Україна так і не отримала озброєння саме за ленд-лізом. Ба більше, Київ та Вашингтон не уклали відповідні угоди, де були б прописані необхідні умови і обсяги військової допомоги. Чому механізм, на який робилися великі ставки, так і не запрацював? Про можливі причини розповіли в сюжеті "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

В першу чергу Україна зацікавлена у безкоштовній допомозі, яку ми зараз отримуємо. Закон про ленд-ліз – це про оренду чи лізинг, тобто борги, які потрібно буде повертати.  Але для нашої держави цей механізм мав би стати своєрідною подушкою безпеки. За словами посолки України в Сполучених Штатах Оксани Маркарової, це додатковий інструмент, який Україна може застосовувати активніше в разі потреби, коли буде бачити, що завершуються кошти з інших програм. У минулому році таких програм було три: ініціатива сприяння безпеці України, зовнішнє військове фінансування та вилучення із запасів зброї США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які фейки про мобілізацію поширює росія: ознаки дезінформації у соцмережах від аналітикині

Якщо брати історичний аспект, питання ленд-лізу у Другій світовій війні було прийняте на Тегеранській конференції, на якій зокрема учасники вирішили повністю знищити нацистську Німеччину. В сучасному світі питання про знищення росії не стоїть. Тому, на думку політологів, США не поспішають застосовувати механізм.

Закон про ленд-ліз втратив чинність у жовтні 2023 року. Були сподівання, що його продовжать, але 14 грудня Конгрес проголосував за оборонний бюджет США без пункту щодо продовження дії ленд-лізу. Протем, прощатися із законом зарано, вважають політологи. В США зараз відбуваються внутрішні протистояння на тлі президентських виборів, тому питання ленд-лізу, очевидно, не підіймають, аби не загострюватися ці баталії. Ленд-ліз все ще можуть продовжити і розглядати в рамках загального бюджету США або дати американському президенту інструмент для військової допомоги Україні в обхід Конгресу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як російська пропаганда використовує спорт для власних цілей, і як протидіяти цьому - розповідає Ігор Циганик

Більше цікавого та важливого дізнавайтеся у "Сніданку з 1+1" у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Новини по темі