Які фейки про мобілізацію поширює росія: ознаки дезінформації у соцмережах від аналітикині

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Аналітикиня назвала основні ознаки російських фейків у соцмережах.

Поділитися:

Щоб вплинути на суспільну думку в Україні, росія фокусується на загальних психологічних операціях. Для дискредитації часто використовують правдиву інформацію, яка викликає у людей найбільше емоцій. Як розпізнавати російські фейки, розповіла аналітикиня VoxCheck Мирослава Макарова у "Сніданку з 1+1".

Які фейки поширює росія в Україні

Дезінформація є більш ефективною, якщо вона містить елемент правди. Люди схильні вірити інформації, яка збігається з їхніми вже з існуючими уявленнями. 

"Якісь проблеми, звісно ж, існують в Україні. Вони є, вони очевидні. Але російська пропаганда буде їх настільки масштабувати і використовувати в такому ключі, аби загалом намагатися в населення викликати повну зневіру", — пояснила аналітикиня.

Російський діпфейк про мобілізацію

Фото: скриншот прикладу російського діпфейку у соцмережах

Якщо дезінформація містить хоча б частину правди, це робить її більш правдоподібною в очах людей. Особливо це стосується складних тем, які часто викликають суперечки та емоції. Наприклад, мобілізація.

"Саме навколо законопроєкту про мобілізацію є численні маніпуляції і фейки. Хоч ми й не знаємо, який у кінцевому вигляді буде цей закон, але вже є такі очевидні фейки, які поширюються", — розповіла Мироаслава Макарова.

Найбільше російської брехні можна зустріти у соцмережах. Зараз пропагандисти ліплять свої фейки за допомогою технологій штучного інтелекту — так звані "діпфейки". Це коли програма створює цифрову маску людини, синхронізується звук, зображення і жести. У результаті глядачі спостерігають персонаж, який повністю нагадує реальну людину, але це фейк.

"Ось, наприклад, у TikTok активно поширювали відео, де в ефірі нібито 1+1 ведучий заявляє, що в українців будуть конфісковувати автомобілі віком понад 15 років на потреби ЗСУ. Раніше також поширювали діпфейк із Русланом Стефанчуком, який нібито розповідав у парламенті про новий закон. На ньому якраз дуже яскраво чутно, що було прибрано штучним інтелектом усі побічні шуми.", — навела приклади діпфейків Мирослава.

Російські фейки в Україні

Фото: приклад російського діпфейку у соцмережах

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Навчайте дітей критичному мисленню”, - Марічка Падалко про те, як вберегтися від російської пропаганди на тимчасового окупованих територіях

Як розпізнати діпфейк

Спеціалістка назвала кілька простих правил, як можна перевірити, чи перед вами відео, яке було створене за допомогою штучного інтелекту.

►Зверніть увагу на те, як мовить спікер і те, як йде звук. Звук буде відставати від того, як рухаються губи спікера.

► Якщо це відео записано, наприклад, у Верховній Раді чи  на дворі, хтось десь виступає, то завжди на справжньому відео будуть якісь побічні шуми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Заголовкам можна вірити, але не всім", — ведучий ТСН Святослав Гринчук

Основні ознаки російських фейків і як діяти:

►У новині немає посилання на джерело. Якщо таке посилання є, але новина сумнівна, обов'язково перевіряйте її на офіційних сторінках посадовців чи установ.

►Перевірте сумнівну новину одразу в кількох ЗМІ, яким довіряєте. А краще заздалегідь сформуйте список таких медіа і дізнавайтесь новини звідти.

►Російські фейки містять очевидні помилки при перекладі з російської на українську, особливо у назвах держустанов. Тож ігноруйте подібні оголошення, дописи чи коментарі в соцмережах та не поширюйте їх далі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єгор Гордєєв розповів, як розпізнати фейки та дезінформацію у новинах і соцмережах: “Вони небезпечні тим, що поширюються на мільйонну аудиторію, як вірус”

Дізнавайтеся більше важливих та корисних новин у "Сніданку з 1+1" у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Новини по темі