День Пантелеймона Цілителя: що сьогодні треба обов'язково робити

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Пантелеймона Цілителя 2022: що сьогодні треба обов'язково робити
Pixabay/kerdkanno

Які трави зараз саме час збирати і яку цілющу силу вони мають?

Поділитися:

Сьогодні християни східного обряду відзначають свято цілителя Пантелеймона. Цей день варто присвятити добрим справам і турботі про близьких. А ще саме сьогодні трави мають цілющу силу, тож наші пращури збирали зимові запаси на Пантелеймона. Які трави зараз саме час збирати і яку цілющу силу вони мають? Розказує Костя Грубич у "Сніданку з 1+1".

З давніх-давен в день пам'яті великомученика і цілителя Пантелеймона прийнято було під молитву збирати лікувальні трави, ягоди для варення на зиму, щоб лікуватися ним під час хвороби.

Травник Вадим Жигун розповідає, що найкраще збирати цілющі трави там, де різна місцевість,  схили, де є різний ґрунт, а не рівне поле. 

"Бабуся з дитинства казала, що трави — від усього", — розказує травник Вадим Жигун.

Деревій. Дуже пахуча та корисна рослина. Зараз сезон цієї рослини, можна вже збирати. Вважається, що деревій допомагає "від шлунку". Деревій — антибактеріальна рослина. У кулінарії деревій може служити як ароматизатор, щоб зробити пісну страву більш насиченою. 

Також можна використовувати шавлію у кулінарії (її можна збирати зараз), чебрець (його збирають у період цвітіння, але він зберігає аромат до самої осени).

Також в цей день прийнято було зрізати перший качан капусти та готувати пироги, що давали міцне здоров'я і лікували. Крім того, селяни вірили, що люди народжені в цей день володіють особливим даром зцілення, який мав цілитель Пантелеймон. 

Які трави можна використовувати до страв з капусти

Чебрець (існує 11 видів в Україні), трішки деревію, шавлію, безсмертник (має горіховий присмак), акацію (має делікатний, медовий аромат, можна використовувати у маринаді).

Де та які трави шукати на Пантелеймона цілителя? Дивіться сюжет:

Новини по темі