Енергосистема України отримала підсилення: чи зникнуть відключення світла

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Енергосистема України підсилена: чи зникнуть відключення світла

Вихідний зі світлом: чому скасували відключення, та який стан енергосистеми України зараз.

Поділитися:

У неділю, 9 червня, в Україні були повністю скасовані стабілізаційні відключення світла. Чому зменшили обмеження електроенергії, та чи будуть далі вимикати світло? Про це детально розповіли у сюжеті "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на "1+1 Україна".

Чому скасували відключення світла у вихідний?

Як пояснили в Укренерго, на скасування відключень світла в неділю було дві причини. По-перше, у вихідний знижується споживання електроенергії. По-друге, в роботу повернувся один електроблок АЕС. На якій саме атомній електростанції запрацював реактор, не повідомляється. Проте у Міністерстві енергетики заявили, що це був плановий ремонт, який завершили на 10 днів раніше. Завдяки цьому енергосистема отримуватиме додаткових 1000 МВт потужності.

Повернення електроблоку АЕС: чи зникнуть відключення світла

Введення в роботу додаткового електроблоку знизить дефіцит електроенергії в країні, проте ситуація в енергосистемі залишається напруженою через обстріли росією критичної інфраструктури. Ворог цілеспрямовано атакує як електростанції, так і трансформаторні підстанції та лінії електропередач. Через це навіть вироблена електроенергія не завжди може бути доставлена кінцевому споживачу.

Чи можна запастися електроенергією

Електроенергію не можна згенерувати наперед. Її виробляється рівно стільки, скільки споживається щохвилини. А коли електроенергії треба більше, ніж її вироблено, у системі виникає дефіцит. Тоді для стабілізації системи необхідні аварійні або стабілізаційні відключення світла.

Як економити електроенергію, щоб зменшити частоту відключень світла

Пікові години в Україні — з 8:00 до 11:00 ранку та з 17:00 до 23:00. Це чутливий час для енергетичної системи країни. В ці періоди експерти радять не використовувати енергоємні прилади, такі як бойлер, пральна машина, обігрівачі, кондиціонери тощо. Їхню роботу краще змістити на нічний час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі