Чому зникає зв’язок та інтернет під час відключень світла, та як цього уникнути

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чому немає зв'язку та інтернету під час відключень світла: як уникнути
Freepik

Як відключення електроенергії впливають на мобільний зв'язок та інтернет - розповіли у "Сніданку з 1+1".

Поділитися:

В Україні через дефіцит електроенергії продовжують відключати світло. Залежно від ситуації можуть застосовувати екстрені відключення, але наразі частіше відключення відбуваються за графіком. Однак навіть якщо відключення планові, мобільний зв'язок погіршується, а інколи взагалі зникає. Чому робота базової станції мобільного зв'язку залежить від електропостачання - розповіли у "Сніданку з 1+1"що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Якщо централізоване електроживлення припиняється, то станції переходять на резервні джерела живлення. Станції обладнані акумуляторними батареями, які вмикаються автоматично та за умови повного заряду здатні забезпечувати автономну роботу станції від двох до п'яти годин. Якщо живлення відсутнє довше, то оператори починають використовувати генератори. Однак, за таких умов дуже складно забезпечити роботу всього обладнання. Саме тому виникають проблеми зі зв'язком, які неймовірно посилюються, коли всі ми одночасно починаємо переходити на мобільний зв'язок, бо світло зникло.

Мобільні оператори під час блекаутів можуть навіть спеціально відключати частину обладнання, щоб надати пріоритет голосовим послугам, а не мобільному інтернету. Ще один нюанс стосується роботи інтернет-провайдерів: навіть якщо конкретно у вашому домі світло є, але загалом у районі відсутнє, інтернет може не працювати, бо в місцях, де розташовані потужності, може не бути живлення.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв'язку, радить у період блекауту користуватися звичайними SMS та месенджерами. Вони поглинають менше ресурсів, ніж мобільний інтернет. Однак не варто зловживати передачею даних, таких як фото, відео та голосові повідомлення. Також, щоб зменшити навантаження на мережу, потрібно вимикати автоматичне завантаження медіафайлів у месенджерах, а також не використовувати застосунки, такі як YouTube, що споживають великий обсяг трафіку. Звичний режим роботи мобільного зв'язку та інтернету відновлюється одразу після стабілізації електропостачання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі