Європейський Союз запускає розробку своєї версії Starlink – відео

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

У “Сніданку з 1+1” розповіли більше про систему комунікації IRIS2 , яка стае європейською альтернативою Starlink.

Поділитися:

Система Starlink неодноразово ставала епіцентром скандалів. Тож не дивно, що Європейський Союз не хоче покладатись на компанію “SpaceX” у разі кризи національної безпеки. Вчені створили власну незалежну систему IRIS2. Про це йдеться у ранковому сюжеті “Сніданку з 1+1”

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Європа гальмує постачання зброї і чи пов’язано це з можливим нападом росії на країни НАТО

Тьєррі Бретон, європейський комісар з питань внутрішнього ринку та послуг, вже назвав IRIS2 найбільшим космічним контрактом в історії ЄС. На проєкт вже зібрали понад 3 мільярди євро з різних фондів, а запустити систему планують до 2027 або 2028 року.

Як працює IRIS2

Як відомо, Starlink для роботи використовує тисячі невеликих космічних апаратів, що розміщені на орбіті Землі. IRIS2 працює інакше: система використовуватиме супутники на середніх та геостаціонарних орбітах, а також залучатиме вже наявну космічну інфраструктуру.

Чому система IRIS2 важлива для України

Такі комунікаційні системи мають визначну роль для Збройних Сил України, адже вони суттєво полегшують звʼязок у зоні бойових дій. Наразі Starlink єдина доступна система, хоч і постійно стає причиною суперечок.

Спочатку Ілон Маск, засновник компанії "SpaceX", відмовився надавати послуги нашим військовим у 2022 році, коли вони планували атаку на окупований росіянами Крим. Пізніше "SpaceX" обмежили використання Starlink для управління дронами, мовляв, це не передбачено умовами використання супутників та терміналів. Загалом не тільки військові, але і інші користувачі скаржаться на труднощі з обслуговуванням та сервісами системи, на неможливість змінити дані акаунтів та на можливість користуватись лише в першій точці приєднання.

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в «Сніданку з 1+1» з 06:30 до 09:30 на телеканалі «1+1 Україна».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні можуть побудувати чотири ядерні реактори

Новини по темі