Головні новини України та світу за тиждень: перший український Оскар, "визвольна операція" на росії і не тільки

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Вибір військової посади онлайн, справа Гринкевичів та перемога української тенісистки: головні події тижня.

Поділитися:

Розповідаємо головні новини, які відбулися в Україні та світі за минулий тиждень в період з 11 березня по 15 березня. 

"20 днів у Маріуполі" отримав Оскар в номінації "Найкращий документальний фільм"

Це перша в історії України нагорода від престижної кінопремії. Документальна стрічка режисера Мстислава Чернова стала третім українським фільмом, номінованим на премію американської кіноакадемії за дев'яносто шість років її існування. Фільм "20 днів у Маріуполі" створили режисер і фотожурналіст Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка і продюсерка Василіса Степаненко. На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну вони були останніми журналістами, які залишилися в Маріуполі. Їм вдалося зафіксувати початок знищення країною-агресоркою українського міста і воєнні злочини російської армії.

Вибрати військову посаду тепер можна онлайн ще до зарахування до лав ЗСУ

Військові формування вирішили замінити застарілі підходи на зрозумілий механізм добровільного долучення до військової служби через центри рекрутингу та в Інтернеті. Кандидат може самостійно обрати вакантну посаду та військову частину, в якій бажає служити. Після цього потрібно пройти співбесіду вже безпосередньо з військовою частиною та оформити документи у Територіальних центрах кадрового забезпечення. Якщо кандидат або кандидатка не має досвіду перед проходженням військової служби, їх направлять у навчальний центр.

12 березня кілька російських легіонів почали "визвольну операцію" прикордонних з Україною населених пунктів

Бійці легіону "Свобода Росії" та російського добровольчого корпусу після прориву зайшли на десятки кілометрів в глиб від українського кордону. Вони знищили два склади боєприпасів в Бєлгороді, пошкоджено 10 багатоповерхівок і 25 приватних будинків. Через обстріли зачинилися торговельні центри у навколишніх селах. Жителі намагаються вибратись із зони бойових дій. Російські солдати їм заважають, адже між житловими будинками встановлена військова техніка та озброєння, місцевих використовують як живий щит. Так ситуацію коментують в українській розвідці:

"Курська та Бєлгородська області — це зараз територія активних бойових дій. Це внутрішній конфлікт. Мова йде про громадян російської федерації, які діють автономно на цій території та захищають власні цінності та програмові засади".

Печерський суд продовжив запобіжний захід Роману Гринкевичу

Сторона обвинувачення вважає, що підозрюваний може переховуватися від слідства і суду, а також виїхати за кордон. Тому суд задовольнив клопотання продовжити тримання під вартою до 17 квітня. При цьому суд зменшив розмір застави з пів мільярда гривень до 469 млн. Адвокати Гринкевича кажуть, що подаватимуть апеляцію. Нагадуємо, Роман Гринкевич є одним із п'яти підозрюваних у гучній справі про закупівлю неякісного одягу для ЗСУ, що завдало державі збитків майже на мільярд гривень.

Українська тенісистка Марта Костюк перемогла росіянку Анастасію Потапову у чвертьфіналі турніру WTA 1000 у США

Матч тривав одну годину десять хвилин і завершився з рахунком 6:0 7:5. Це була третя "зустріч" суперниць. Марті Костюк вдалося оформити дебютний вихід до півфіналу, де вона зіграє проти переможниці пари Іга Свьонтик - Каролін Возняцькі. Також 21-річна киянка стала третьою українкою, якій вдалось увійти до четвірки найсильніших на змаганні подібної категорії, після Еліни Світоліної та Ангеліни Калініної.

Новини по темі