Горе від втрати близької людини: як прожити скорботу та куди звертатися за психологічною підтримкою

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Безкоштовні центри психологічної підтримки
Freepik

У "Сніданку з 1+1" розповіли, які організації надають безоплатну психологічну підтримку військовим та родинам загиблих.

Поділитися:

Соціологічні дослідження показують, що 78% українських мають рідних чи друзів, яких втратили під час війни. Смерть близької родини назавжди залишає слід у людській психіці. У "Сніданку з 1+1”, що виходить у будні дні з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, розповіли, як допомогти собі та близьким пережити цей складний період.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Змінюйте картинку", — психотерапевт про те, як зберегти психічне здоров'я в умовах війни

Варто проговорювати свої відчуття та за можливості не замикати свій біль. Період скорботи — це дуальний процес, який включає ментальну нестабільність та виконання побутових задач. Психологи радять дати собі час для горя:

"Час горювання — це процес, і через нього потрібно пройти як крізь двері. Його не обійдеш, не уникнеш — це те, що треба прожити... Немає іншого способу, бо людина оплакує того, хто був для неї дорогим та важливим", — пояснює психологиня Ростислава Пекарюк.

У середньому людині потрібно 2-3 місяці, щоб почати оговтуватися від горя. Якщо ви чи ваша близька людина знаходиться у станні пригнічення довше, необхідно звернутися до спеціаліста. МОЗ прогнозують, що у майбутньому 15 млн українців потребуватимуть психологічної підтримки. Уряд затвердив постанову, що передбачає допомогу військовим та родинам загиблих. Уже функціонують волонтерські організації, які можуть запропонувати підтримку: 

► Київський міський кризовий центр — групова та індивідуальна терапія.

► Veteran Hub — безоплатні групи підтримки для військових та родин загиблих.

► Телефони довіри 044-456-17-02 або 044-456-17-25 — цілодобова лінія допомоги

► Дім ветерана — соціальна адаптація та реабілітація військових.

Дивіться "Сніданок з 1+1" з 7:00 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Обговорення "Сніданку з 1+1" в соцмережах:
Instagram
Facebook
Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі