"Змінюйте картинку", — психотерапевт про те, як зберегти психічне здоров'я в умовах війни

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як зберегти психічне здоров'я в умовах війни — поради психотерапевта
Freepik

Поради психотерапевта для збереження психічного здоров'я в умовах війни.

Поділитися:

Втома, хронічне безсоння, стрес, агресія — все це наслідки тривалого перебування під тиском війни. Ефект життя в умовах постійного стресу може проявлятися не одразу, а також не лише психологічно, а й фізично. Через психоемоційне напруження вже зараз багато українців страждають на різні хвороби. Як потурбуватися про психічне здоров'я? Про це в "Сніданку з 1+1" поговорили з психотерапевтом Олегом Чабаном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як подолати дитячу агресію: поради психологині

"Пам'ятайте, щоб психічне здоров'я — це не просто ваш резерв і не просто відсутність психічних розладів. Психічне здоров'я — це самореалізація, фізичне здоров'я, досягнення, прагнення, кайф від друзів. Це ваші спогади, життя в чомусь або комусь, хобі тощо".

Подбайте про своє тіло

Багато людей записуються до психологів, але згодом скасовують прийоми через інші проблеми зі здоров'ям. Водночас саме психоемоційні порушення можуть поступово робити організм вразливим до вірусів, захворювань. Саме тому, наголошує психотерапевт, важливо дбати про свій психологічний стан. Мозок та тіло пов'язані, тому необхідно дбати про своє тіло. Отже, у вашому житті обов'язково повинні бути нормальний режим сну, правильне харчування та прогулянки на свіжому повітрі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відновити свій ресурс без відпустки: поради психоаналітика

Змінюйте картинку

Останні кілька років українці знаходяться в умовах постійної небезпеки. Спочатку був COVID-19, який змусив знаходитися вдома. Потім одразу почалася повномасштабна війна — ще один тривалий фактор стресу, вплив якого може бути відчутний за рік, два і більше. Вже зараз багато людей страждають на хронічну втому, адже не мають змоги відпочити. 

"Ми не переміщаємося відпочивати, літаки не літають, практично більшість людей сидять там, де вони були, або заховалися від війни, що є абсолютно логічно. Але перед нами не змінюється картинка. Це і є підказка! Зробіть так, щоб ваша щоденна картинка якось змінювалася. Якщо ви займаєтесь інтелектуальною діяльністю, то зміна картинки має бути активною. Це прогулянки, подорожі, спілкування тощо. Якщо фізичною — відпочивайте за читанням книг, переглядом фільмів, серіалів" — радить Олег Чабан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Страх, тривога та паніка в умовах війни: як розрізнити та навчитися контролювати ці почуття (пояснює експерт)

Звертайтесь до психотерапевта

Спеціаліст допоможе подбати про психічне здоров'я, навчить давати раду стресовим умовам, особистим проблемам, переживанням або розладам. 

"Є кількість та якість проблеми. Наприклад, у вас тривале безсоння. На ранок ви ніякий або довго себе стимулюєте. Якість — наскільки це глибоко, наскільки робить вас нефункціональним. Ви не ефективний на роботі, в сім'ї, зриваєтесь на інших. Можна навіть попередньо пройти самодіагностику, в мережі є питання. А потім звернутися до спеціаліста, аби отримати професійну допомогу", — каже Олег Чабан.

Новини по темі