Хакерська атака на Київстар: коли чекати стабільного зв'язку та інтернету

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Експерт з кібербезпеки розповів, скільки триватиме відновлення мережі "Київстар".

Поділитися:

На третій день після хакерської атаки "Київстар" почав відновлюватись. Коли варто очікувати стабільного зв'язку та інтернету від оператора? Про це розповіли в "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна" та на YouTube.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Важливо знати: як зателефонувати в поліцію, якщо немає зв'язку

У Київстар розповіли, що хакерам вдалося уразити їхній кіберзахист через обліковий запис одного зі співробітників. Нині триває розслідування. Смужки зв'язку почали з'являтися в абонентів лише майже за дві доби після атаки. Часто допомагало або перезавантажити телефон, або перейти в режим авіа і назад.

Під вечір 14 грудня почав повертатись і мобільний інтернет. Однак стабільної роботи в найближчі кілька тижнів очікувати не варто, розповів експерт з цифрової безпеки Павло Білоусов у коментарі "Сніданку з 1+1". Зв'язок може відверто "барахлити", адже хакери атакували саме ядро мобільного оператора. Щоб повністю повернути його в повноцінний режим, потрібно як мінімум два тижні.

В СБУ заявили, що хакерська атака на Київстар – це продуманий план російського ворога. Самі хакери хвалилися, що зруйнували 10 000 комп’ютерів та понад 4 000 серверів Київстару, бо компанія забезпечувала зв’язок ЗСУ. У Київстарі такі масштаби атаки спростували. Водночас вони визнали, що хакерам вдалося уразити їхній кіберзахист через обліковий запис одного зі співробітників. Нині триває розслідування.

Новини по темі