Легкий заробіток чи загроза: що не так з грою Hamster Kombat, яка шириться у Telegram

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чим небезпечна гра Hamster Kombat: роз'яснення експерта
Freepik

Гра з хом'яком Hamster Kombat має російській слід: пояснення експерта.

Поділитися:

Справжні гроші за гру з віртуальним хом'яком: "Telegram" запустив примітивного бота й обіцяє гравцям легкий заробіток. Найчастіше в неї грають українські школярі, що не дивно, адже розробники гейміфікували увесь процес усередині Telegram та створили кумедного головного героя – хом'яка. Його потрібно постійно клікати: чим більше, тим більший заробіток. Є дев'ять рівнів, на кожному з яких хом'як візуально змінюється. Детальніше про це розповіли у "Сніданку з 1+1"що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна". 

На початку весни про гру з хом'яком ще ніхто не знав. А вже у квітні в неї грало мільйон користувачів, найбільше у Нігерії, Узбекистані та росії. Тоді Україна була на четвертому місці з понад 41 тисячею українців (це 4% від загальної кількості гравців). Якщо співвідношення збереглося, то нині у хом'яка грають вже щонайменше 840 тисяч українців, адже у травні активних користувачів побільшало до 21 мільйона по всьому світу. Проте автори цієї гри – росіяни, про що свідчать дані із сервісу "Who is". 

"Будь-який бот одразу верифікує ваш ID-номер "Telegram", номер телефону, а далі визначає ще й локацію. Як тільки справа доходить до виплат, бот отримує доступ або до банківської карти, або до криптогаманця, а далі ці дані можуть потрапити до спецслужб Кремля" - каже аналітик центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Сергій Жуков.

Згідно з російським законодавством, російські правоохоронні органи та спецслужби мають фактично безперешкодний доступ до цих даних. Окрім гри з хом'яком, українці нині користуються понад сотнею популярних застосунків із сфери фінансів, які мають російське коріння. Тому експерти радять уважніше перевіряти те, що ми завантажуємо на електронні носії, та обов'язково дізнаватися, хто автор застосунку та в якій країні знаходяться їх бази даних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі