Як отримати статус безробітного в Україні: що робити тим, хто втратив роботу

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як отримати статус безробітного та на які виплати розраховувати
freepik

Процедура отримання статусу безробітного в Україні: важливі кроки та поради.

Поділитися:

 

Українці, які були офіційно працевлаштовані та втратили роботу, можуть отримати статус безробітного і розраховувати на держдопомогу. Про це детальніше розповіли у "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

У законі про зайнятість населення статус безробітного особа може отримати, якщо їй від 15 до 70 років і через втрату доходів не може забезпечувати своє існування. Це, зокрема:

  • Люди, які не отримують пенсію та є працездатними
  • Особи з інвалідністю
  • Не пенсіонери, але отримують соціальну допомогу від держави по інвалідності
  • Особи до 16 років, які втратили роботу через скорочення штату або перепрофілювання підприємства
  • Одинокий батько чи мати, що доглядає за дитиною з інвалідністю

Але у будь-якій із цих категорій люди мають бути працездатними та готовими до пошуку роботи. У цьому допомагають спеціальні кар'єрні радники.

Безробітний зобов'язаний раз на 30 днів відвідувати центр зайнятості або комунікувати з кар'єрним радником, а також дотримуватись його рекомендацій. Під час дії воєнного стану виплати по безробіттю сягають до 7100 грн на місяць, що станом на зараз є розміром мінімальної зарплати. На суму виплат впливає розмір зарплати до звільнення, страховий стаж та підстави припинення трудових відносин. Для отримання статусу безробітного потрібно подати відповідну заяву. Це можна зробити у будь-якому центрі зайнятості незалежно від місця реєстрації, на сайті відомства або через портал "Дія".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі