Хто з бійців може стати офіцером: умови та вимоги (пояснюють у «Сніданку з 1+1»)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як сержанту отримати звання молодшого офіцера – пояснюють у Сніданку з 1+1
Фото: Freepik

Новий закон про призначення офіцерських звань: що варто знати

Поділитися:

Український сержант зможе стати молодшим офіцером без вищої освіти. Такий закон підписав президент України. У чому суть та що це означає, читайте далі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "2014 року не було військової медицини майже зовсім", — головний лікар лікарні імені Мечникова у проєкті "Мосейчук+" 

Нагадаємо: до 2014 року, аби отримати офіцерську посаду, потрібно було мати спеціалізовану вищу військову освіту або закінчену військову кафедру. Та все змінилося після окупації Криму та частини Донбасу. 

Через нестачу офіційних молодших офіцерів, їх роботу виконували і продовжують виконувати сержанти. Вони ставали командирами не тільки відділень, але й взводів. Тобто на сьогодні саме сержантам довелося приймати й схвалювати рішення під час наступу, або оборони, командувати підлеглими в бою.

Відповідно до нових змін у законі, військовослужбовці без вищої профільної освіти можуть отримати молодше офіцерське звання в особливий період. Зокрема, це стосується і під час дії воєнного стану, але при умові, що їх бойовий досвід становить не менше, ніж пів року.

Та це військове звання доведеться відпрацювати. Упродовж шести місяців після закінчення воєнного стану, усі офіцери, що здобули це звання через свій бойовий досвід і не мають профільної освіти, повинні будуть пройти курс військової підготовки за своїм напрямом – йдеться у пояснювальній записці до закону. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дуже важливо бути там, де наші військові, там, де наші люди втрачають життя", — Володимир Зеленський про поїздки в прифронтову зону 

Новини по темі