Коли ухвалять новий законопроєкт про мобілізацію: нові подробиці

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Новий законопроєкт про мобілізацію: які зміни пропонують та коли ухвалять.

Поділитися:

Законопроєкт про мобілізацію викликав чимало обурень в суспільстві, тому наразі уряд працює над введенням змін в документ. Коли ухвалять новий закон? Про це розповіли в сюжеті "Сніданку з 1+1", який виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобілізація в Україні: перелік категорій чоловіків, які можуть виїхати за кордон

Про нові можливі механізми мобілізації і як вони дійсно діятимуть на практиці, досі відомо небагато. Серед найбільш резонансних запропонованих змін: мобілізація чоловіків не з 27, а з 25 років, електронна повістка, штрафи та покарання для ухилянтів. Серед обмежень, які пропонували ввести військовозобов'язаним та резервістам, які не створять собі електронний кабінет і не актуалізують в ньому свої облікові дані:

  • обмеження на кермування автомобілем;
  • неможливість отримати посвідчення водія;
  • заборона операцій з нерухомістю;
  • відмова у наданні кредиту.

Також пропонують збільшити розмір покарання для порушників правил мобілізації та військової служби. Сума штрафу становитиме від 153 до 204 тисяч гривень. Крім того, ймовірних ухилянтів можна буде затримати на три доби для встановлення особи та з'ясування обставин порушення. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець критично відреагував на такі положення законопроєкту, заявивши, що вони суперечать конституції. Як наслідок — наразі влада працює над змінами в документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Влада напрацьовує компроміси": яким буде новий законопроєкт про мобілізацію

Обговорення всіх потенційних нововведень у законодавстві про мобілізацію проходять у профільному комітеті Верховної Ради України в закритому режимі за участі головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного та міністра оборони Рустема Умєрова. У перший день стало відомо, що Залужний виступив проти того, аби до лав захисників залучати людей, які мають судимості чи ув'язнені.

Фінальне рішення щодо подальшої долі законопроєкту про мобілізацію комітет має вирішити днями. Документ можуть повернути на доопрацювання або одразу запропонувати на голосування депутатам у першому читанні. Далі — правки й другий розгляд законопроєкту у сесійній залі. Якщо депутати підтримають законопроєкт, то фінальне слово залишиться за президентом. Він може підписати документ або ж накласти вето. Ймовірно, новий закон ухвалять не раніше весни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобілізація в Україні: перелік категорій чоловіків, які можуть виїхати за кордон

Більше важливих новин на тему мобілізації читайте на сайті 1+1.

Новини по темі