Безпечне споживання тортів: як вибрати свіжі кондитерські вироби — пояснив Костянтин Грубич у "Сніданку з 1+1".

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Магазинні торти і кондитерські вироби: яких інгредієнтів не повинно бути у їх складі

Поділитися:

Існує дещо універсально магічне у тортах — ці неповторні солодощі, роблять наше життя трохи яскравішим. Вони стають центральним елементом святкувань, символізуючи радість і щастя. Однак, обираючи торт, ми повинні пам'ятати не лише про його смак, але й про його склад та безпеку. Експерт з якості продуктів та ведучий "1+1 Україна" Костянтин Грубич у "Сніданку з 1+1" поділився порадами, як вибрати якісно виготовлений торт у магазинах 

При покупці торту, завжди читайте, які інгредієнти входять до складу. Там не повинно бути продуктів з ГМО,  синтетичних барвників, і взагалі не повинно бути таких інгредієнтів, які можуть викликати алергію. Особливо це важливо коли ви купуєте торти для дітей. Не варто купувати торти зі свіжою полуницею, з цитрусовими. Натомість можна взяти, наприклад, банани, суфле, йогуртові начинки, бісквіти.

Занадто яскраве забарвлення торту може свідчити про те, що виробники використали синтетичні барвники. Якщо барвник природнього походження, як з моркви або куркуми, то вони не мають кричущий і токсичний вигляд. Науковець Дмитро Антюшко застерігає, що в Україні досі дозволені при виробництві кондитерки такі інгредієнти, про які в Європі вже давно забули.

"В них є такі явища, коли певні харчові барвники або харчові добавки забороняють використовувати в харчових продуктах. У той же час, наше законодавство трошки відстає від європейського і в деяких випадках певні компоненти можуть бути заборонені в загальносвітовій практиці. Зокрема, це понсо, амарант, діоксид титану. І ось вони можуть викликати певні алергічні реакції, а також певні захворювання".

Необхідно звертати увагу і на термін придатності торту. Якщо виробник заявляє досить тривалий термін придатності торту, то це говорить про те, що там явно використані консерванти. Для тортів з кремовою начинкою дуже короткий термін придатності - лише півтори доби, із фруктами і суфле - до трьох діб, з пісочного тіста - сім діб. Ну, і якщо ви маєте справу із вафельними тортами, то вони можуть бути придатними до споживання протягом одного місяця.

Намагайтеся обирати кондитерські вироби, зокрема торти, лише у картонній коробці, тому що, яким би не був якісний пластик, все ж таки вньому повітрообмін не такий гарний, як у натуральній паперовій обгортці. Не забувайте, що кондитерська продукція і торти мають бути сертифікованими: не купуйте їх на ринках, адже це заборонено правилами санітарно-ветеринарного користування ринками. Краще, аби кондитерська продукція була виготовлена на підприємствах. 

"Я б рекомендував споживачам, якщо вони звертають увагу в першу чергу на своє здоров'я, обирати ті торти, які виготовляються на масовому виробництві, оскільки на таких виробництвах наявні системи управління безпечністю харчових продуктів." - пояснює експерт Дмитро Антюшко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі