Масові протести та побиття у парламенті: що відбувається у Грузії через скандальний законопроєкт

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Грузія вибухнула протестами: скандальний законопроєкт, та при чому тут росія - розібрались у “Сніданку з 1+1”.

Поділитися:

Закон про іноагентів збурив Грузію. Під парламентом у Тбілісі почалася масштабна акція протесту: мітингувальники прийшли з антиросійськими і проєвропейськими плакатами. Суперечливий проєкт про прозорість іноземного впливу напередодні розглядав парламент. Документ є кліше аналогічного російського закону, який утискає свободу слова. Президентка Грузії терміново звернулась до Еммануеля Макрона та Шарля Мішеля, аби це питання винесли на розгляд Європейської ради у Брюсселі. Вчорашня акція завершилася силовим розгоном із застосуванням спецпризначенців і водометів. 

Громадяниі Грузії впевнені - скандальний законопроєкт про іноагентів правляча партія намагається ухвалити за прикладом Росії, де його використовують для придушення інакомислення.

"Вони голосують у змові з Путіним, щоб залишити нас без суверенітету. Вони хочуть, щоб ми сказали - ні незалежності, і тому різні грузини, різних професій збираються щодня на головній алеї держави. Те, що я можу точно сказати, так це те, що грузин і грузинську волю неможливо перемогти. Жодних шансів. Грузини будуть переважати над інтересами Росії", - висловлюється опозиційний депутат Ніка Мелія

Саме цей законопроєкт намагалися протягнути до парламенту торік. Після таких же бурхливих протестів правляча партія Грузії відступила і обіцяла не повертатися до цього питання. Минув рік, і влада знову взялася до розгляду законопроєкту, не рахуючись з думкою народу. 

Під час засідання грузинського парламенту, один із опозиційних депутатів побився з представником керівної партії. У Єврокомісії вже заявили, що Грузія повинна відкликати цей закон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі