Запорізька АЕС на межі блекауту: що відомо

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Запорізька АЕС на межі блекауту: що відомо
Getty images

Запорізька атомна електростанція може залишитись без живлення - про це розповіли у «Сніданку з 1+1».

Поділитися:
Триває збір історій з нагоди дня народження "Сніданку з 1+1". Записуйте відеоролик у горизонтальному форматі за посиланням.

Ще на початку повномасштабного вторгнення, держава-агресор окупувала Запорізьку атомну електростанцію- найбільшу електростанцію у Європі. Це неодноразово ставило під ризик ядерну безпеку України і провокувало зупинки станції та блекаути. Зараз Запорізька АЕС знаходиться на межі чергового блекауту. Через російський обстріл напередодні вимкнулась повітряна лінія, яка є резервним джерелом живлення тимчасово окупованої атомної електростанції- повідомляє Міненерго.

Наразі в АЕС залишається остання робоча лінія живлення, якщо і її буде виведено з ладу через обстріли окупанта, Запорізька АЕС перейде на живлення дизельними генераторами. Будь-яка відмова чи поломка генераторів у цій ситуації становить ядерну небезпеку для всього світу.

Від початку російської окупації, Запорізька АЕС пережила вже 8 блекаутів. Такі відключення неодноразово шкодило роботі станції і провокували несправності у її функціонуванні. Україна неодноразово намагалась звернути увагу міжнародної спільноти на факт окупації і умисних обстрілів та пошкоджень роботи АЕС. Але, на жаль, на даний момент ніяких суттєвих рішень від партнерів та МАГАТЕ (Міжнародного агентства з атомної енергії) прийнято не було.

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі