"Мені іноді здається, що він досі тут проходить": дружина дисидента Івана Дзюби Марта у "Сніданку з 1+1" поділилася спогадами про чоловіка

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Дружина Івана Дзюби поділилася спогадами про чоловіка
Кадр з "Іван і Марта - офіційний трейлер"

Яким був Іван Дзюба для своєї дружини Марти: інтерв'ю у "Сніданку з 1+1".

Поділитися:

До прокату готують документальну стрічку "Іван та Марта", що розповідає українського письменника та дисидента Івана Дзюби і його дружини Марти. Поки глядачі в очікуванні прем'єри, кореспондентка та редакторка  "Сніданку з 1+1"який з 6 листопада буде виходити у будні з 06:30 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, Тетяна Ломакова взяла ексклюзивне інтерв'ю у Марти Дзюби про її покійного чоловіка та їх подружнє життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Бандера став найбільшим нічним жахом Кремля: "Реальна історія" з Акімом Галімовим

Іван Дзюба у пам'яті дружини

"Він ніколи сам про себе не думав як про якусь легенду. Хотів займатися літературою... Я не була тим героєм, який хотів би бачити свого чоловіка як мученика", — описує Івана Дзюбу його дружина. 

Їх історія кохання почалася у Львові, коли 20-річна Марта прийшла у гості до української письменниці Ірини Вільде. Там вона вперше побачила Івана Дзюбу, з яким, здавалося, у них не було нічого спільного: різниця ц віці 12 років, родом з протилежних частин України, він — літератор, а вона — фізикиня. Проте почуття спалахнули майже одразу. Марта пригадує, що точно закохалася десь на 2-3 зустрічі, та Івану довелося повернутися до Києва.

"Мартонько, мені чомусь сумно-сумно без тебе. Десь через тиждень я приїду до Львова. Сердешні вітання... Цілую", —  таким був перший лист закоханих.

Іван та Марта Дзюба

Фото: Кадр з "Іван і Марта - офіційний трейлер"

Наступного дня чоловік дійсно приїхав, а за рік пара одружилася. Згодом народилася донька Оленка. Доленосним не лише для родини Дзюба, а й для всієї української культури стане 1965 рік. Тоді на прем'єрі  легендарного фільму Сергія Параджанова "Тіні забутих предків" саме Іван Дзюба зі сцени повідомив про арешти інтелігенції та закликав до опору. На акції протесту також були присутні Василь Стус та В'ячеслав Чорновіл.

"Молодість така смілива пора, і ти не думаєш, що далі буде", — коментує цей випадок Марта Дзюба.

Та коли чоловік Марти видав свою найвідомішу працю "Інтернаціоналізм чи русифікація", жінка знала, що так просто йому цього не пробачать. Робота критикувала радянську владу та була спробою змінити систему. Письменника арештували, судові процеси йшли 2 роки.

"Для мене це було трагедією", — згадує Марта.

Вона зазначає, що Іван мав слабке здоров'я, і яки потрапив до виправного табору, то навряд би вижив. Йому намагалися присудити державну зраду, проте доказова база була недостатня не вийшло. Чоловік отримав 5 років ув'язнення, які потім замінили на помилування. Радянська влада знала, що через популярність Дзюби в'язниця лише зробила б з нього мученика. 

Після звільнення його друг режисер Сергій Параджанов прислав йому символічний подарунок: на дроті серед розвішаної тараньки була одна замотана в золоту фольгу. У записці до чудернацького гостинця йшлося: "Чому серед сірих риб ти хочеш бути золотою?".

За незалежної України Іван Дзюба став Міністром Культури. Марта пригадує, що він постійно возив їй квіти, був чесним у подружньому житті та завжди хотів проводити з нею час. З посмішкою жінка каже, що хоч він мало чим допомагав у хатніх справах, та вона цього й не вимагала.

Марта та Іван Дзюби прожили у шлюбі майже 60 років у шлюбі. Українського дисидента не стало за 2 дні до початку повномасштабного вторгнення росії.

"Я собі пояснюю це так: Іван був не тіло, а дух. І дух його в хаті є. Мені іноді ввечері здається, що він досі тут проходить. Вірю, що людина живе пам'яттю", — зізнається Марта Дзюба.

Дивіться "Сніданок з 1+1" з 6:30 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок" в соцмережах:

Instagram
Facebook

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі