Молочка подорожчає майже вдвічі: що буде з економікою в 2023 році (коментує експерт)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Що буде з цінами на молочні продукти та гривнею в 2023 році: пояснює економіст
Freepik

Рівень інфлянції в Україні сповільниться в 2023 році, але проблеми з електроенергіюєю продовжать критично впливати на ціни.

Поділитися:

Національний банк України прогнозує уповільнення інфляції у поточному році, а вже з наступного — зменшення рівня безробіття з 26 до 20 відсотків. Що буде з економікою в 2023 році? Про це в "Сніданку з 1+1" поговорили з економістом Сергієм Фурсою. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бронювання працівників: хто має право на відстрочку від мобілізації (пояснює експерт)

Що буде з гривнею в 2023 році

За даними економіста, гривня продовжує демонструвати незламність. Курс тримається близько 40 грн за долар. За рахунок західної допомоги резерви Нацбанку ростуть, тому на національну валюту нічого не тисне, окрім війни.

"Резерви Нацбанку зростають за рахунок західної допомоги, тому гривня стоїть на місці. Єдине, що може змусити гривню впасти, — якщо Мінфін дуже попросить, тому що в бюджеті гривня 40+ і він розрахований на таку гривню", — вважає економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як отримати допомогу по вагітності, пологам та інші соціальні виплати у 2023 році (інструкція)

Що буде з цінами на молочні продукти

Експерти прогнозують подорожчання молочних продуктів в 2023 році. Зростання вартості зумовлене перебоями з електрикою, інфляцією та дорогими комплектуючими до генераторів. Щоб українці не побачили шокуючі ціни, в уряді поки розробляють зміни до податкового кодексу, які знизять податок на додану вартість. Замість 20% від вартості планують запровадити для покупців 7%. Стабілізація цін на молочні продукті очікується приблизно у квітні, а доти вартість на товари може зрости  до 70%. 

Новини по темі