Запускає ланцюг позитивних змін: вчені розповіли, як звичка застеляти постіль може вплинути на життя людини

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Науковці розповіли, чому важливо застеляти зранку ліжко
Freepik

Як звичайна дія може змінити ваше життя: науковці розповіли, яким чином застелене ліжко може допомогти вам досягти успіху

Поділитися:

А ви знали, що якщо кожен день зранку застеляти ліжко, то можна стати більш успішним та дисциплінованим? Насправді, це питання обговорюється не тільки в побутових дискусіях, але й на науковому рівні. Виявляється, що проста дія, яку багато хто ігнорує або виконує автоматично, може мати глибші психологічні та поведінкові наслідки.

І навіть, якщо цей ритуал здається незначним — він може стати фундаментом для інших важливих звичок. Що про нього думають українці та чи збігаються їхні думки з дослідженнями науковців, детальніше про це розповіли у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна.

Що кажуть наукові дослідження

Одним з основних наукових джерел, де ця тема була розкрита, є книга психолога Чарльза Дахіґа — Сила звички (The Power of Habit). У ній він зазначає, що звичка застеляти ліжко є ключовою, адже вона запускає ланцюг позитивних змін.

Насамперед, це перший крок до дисциплінованості, який підвищує рівень відповідальності й допомагає структурувати день. Відчуття виконаної ранкової задачі може бути стимулом для виконання інших, більш складних завдань упродовж дня.

Інше дослідження, проведене Національною асоціацією сну, також виявило, що люди, які регулярно застеляють ліжко, почуваються більш задоволеними своїм життям і менш схильними до депресії. Вони часто показують кращу продуктивність на роботі та є більш організованими в повсякденному житті.

Сон
Freepik

Чому це так працює

Застеляння ліжка є своєрідним сигналом для мозку, що день розпочався і людина готова виконувати інші задачі. Це також допомагає створити відчуття контролю і порядку, що важливо для психічного здоров'я. Коли людина починає день із завершеної задачі, навіть такої простої — це може створити позитивний настрій і мотивацію.

Психологиня Христина Муляр зазначає, що застеляння ліжка може не мати прямого зв'язку зі щастям або багатством, але це один із маленьких кроків до дисципліни, який допомагає знизити рівень стресу та дає відчуття контролю над життям.

Вона стверджує, що наш мозок комфортніше сприймає структурований і впорядкований простір, що також може позитивно впливати на загальний настрій та мотивацію протягом дня:

«Як мінімум, застелення ліжка — це маленький крок до дисципліни. Виконання буденних справ допомагає бути більш спокійним і зібраним. Це комфортніше для нашої психіки».

ліжко

Що про це думають українці

Думки українців щодо цього виявилися різними — від байдужого ставлення до важливості цього процесу в контексті самодисципліни. Деякі люди сприймають застеляння ліжка, як щоденну рутину, не надаючи цьому великого значення.

«Я застеляю - це моя звичайна рутина. Прокинулася, застелила ліжко, пішла готувати сніданок. Чи впливає це на мій успіх? Не знаю. Але я звикла до цього ритуалу», — зазначає Ірина.

Для інших цей процес — формальна звичка, яка створює відчуття порядку, але не є визначальним фактором для досягнення успіху чи мотивації. Та є частина опитаних, яка вважає, що це справді важливий ритуал, який втілює самодисципліну, відповідальність і порядок, які допомагають краще організовувати день і налаштовуватися на продуктивність.

«Все починається з дисципліни. Коли ми застеляємо ліжко, то привчаємо себе до рутини, яка допомагає бути організованим і мотивованим», — наголошує Андрій.

Тож, якщо вам потрібно додати більше порядку та контролю у своє життя, можливо, варто почати з малого — просто не забудьте зранку застелити своє ліжко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маленькі радості, які можуть змінити ваше життя: що таке глімери і чому вони так необхідні кожній людині

Новини по темі