Неоднозначні заяви Папи Римського щодо України: що насправді хотів донести понтифік

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Сумнівні заяви Папи Римського: що голова церкви мав на увазі
Getty images

Папа Римський закликав Україну капітулювати: як трактувати заяви голови католицької церкви.

Поділитися:

Голова католицької церкви, Папа Римський Франциск висловився про війну в Україні. В інтервʼю для швейцарського видання RSI він заявив, що Україні необхідно сісти за переговори з російською федерацією і вирішити конфлікт мирним шляхом. Дослівно заява Франциска виглядала так: 

«Я вірю, що сильніші ті, хто бачать ситуацію, ті, хто думають про людей, ті, хто має сміливість підняти білий прапор і йти на переговори. І сьогодні про це можна домовитися за допомогою міжнародних сил. Слово вести переговори - сміливе слово. Коли ти бачиш, що зазнаєш поразки, що справи йдуть не дуже добре, тобі потрібно мати мужність домовлятися. Вам соромно, але скількома смертями це закінчиться? Вчасно домовляйтеся, шукайте якусь країну, щоб виступити посередником. Сьогодні, наприклад, у війні в Україні, є багато бажаючих виступити посередниками. Туреччина запропонувала себе для цього. І інші. Не соромтеся вести переговори, поки не сталося гірше».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший Оскар в історії України: документальна стрічка «20 днів у Маріуполі» отримала найпрестижнішу кінопремію

Українська військовослужбовиця, волонтерка та парамедикиня Юлія Паєвська або Тайра ще на початку лютого зустрічалась з Папою Римським та зараз написала, що ця людина, на жаль, не змогла почути українців. 

Та прес-служба Ватикану спробувала розʼяснити слова свого Папи:

«Папа вживає образ білого прапора, запропонований інтерв'юером, щоб позначити ним припинення військових дій, перемир'я, досягнуте завдяки мужності переговорів. Він бажає дипломатичного вирішення для справедливого і тривалого миру».

Експерт з фактчекінгу та програмний директор «Детектор медіа» Вадим Міський відзначає, що в даному інтерв’ю варто звернути увагу на той момент, що стосувалось воно також конфлікту Ізраїлю і Палестини. Тому заяви Франциска мають ширший контекст і можуть бути віднесені не тільки до української війни.
Проте, з інтервʼю Папи ми можемо чітко побачити, що питання журналіст задавав конкретно про Україну, тому голова церкви не посоромився заявити те, що хотів саме про нашу війну. 
Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Новини по темі