ЄС змінює правила перетину кордонів: коли та що зміниться для українців

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Нова система перетину кордонів з ЄС: що передбачають програми EES та ETIAS

Поділитися:

Європейський Союз запроваджує нову автоматизовану систему реєстрації в’їзду і виїзду на кордонах Шенгенської зони. Буде запущено дві системи — EES (Entry/Exit System) та ETIAS. Детально про нововведення розповіли у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на 1+1 Україна.

Мандрівники з країн, що не входять до ЄС, які в’їжджають до Шенгенської зони, проходитимуть прикордонний контроль за більш сучасною системою, відомою за абревіатурою EES. Реєстрація мандрівників в електронній базі даних буде автоматичною та здійснюватиметься за допомогою терміналів самообслуговування. Щоразу під час перетину кордону мандрівники повинні будуть сканувати свої паспорти чи інші проїзні документи. Таким чином в ЄС хочуть відмовитися від ручного паспортного контролю та внесення штампів у паспорт.

EES реєструватиме ім’я мандрівника, його біометричні дані, дату і місце в’їзду та виїзду. Це автоматично передбачає перетин кордону з біометричними документами: зняття сканів обличчя та відбитків пальців проводитимуть раз на три роки. Система діятиме в усіх країнах ЄС, крім Кіпру та Ірландії, де залишиться традиційна процедура проставлення штампів.

Запуск EES запланований на 10 листопада.

А от для громадян країн, із якими Євросоюз має угоду про безвізовий режим, зокрема України, планують запровадити європейську систему інформації та авторизації — ETIAS. Наразі точної дати запуску програми ще немає, але на офіційному сайті йдеться про першу половину 2025 року.

Тож, після запуску ETIAS українцям потрібно буде отримати дозвіл на в’їзд після заповнення онлайн-анкети та сплати спеціального збору розміром 7 євро. Цей дозвіл буде дійсний впродовж трьох років і дозволить багаторазово в’їжджати до країн ЄС протягом цього часу без необхідності повторної оплати. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загроза нової пандемії чи ні: світом шириться новий варіант COVID-19 під назвою XEC

 

Новини по темі