Нові тарифи на світло, перерахунок пенсій, початок НМТ: які зміни чекають на українців з 1 червня

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Які зміни чекають на українців з 1 червня – 1+1
Unsplash

Що зміниться для українців з 1 червня?

Поділитися:

Сьогодні 1 червня, перший день літа. Українців чекає чимало нововведень цього місяця. Про зростання цін на електроенергію, перерахунок пенсій, іспити на водіння і початок НМТ – розповіли у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін підвищив тариф на електроенергію для населення з 1 червня: як зростуть платіжки

Як змінились тарифи на світло

Відсьогодні тариф на електрику зростає. Відповідну постанову ухвалили в Уряді. Відтепер українці платитимуть 2,64 коп/кВт. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. За його словами, знижка в 50% на нічний тариф зберігається. За новими тарифами доведеться платити уже в липні. Міністр стверджує, що це вимушений крок, адже доводиться ремонтувати зруйноване росіянами обладнання. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖТарифи на воду зростуть з 1 червня: скільки платитимемо

Перерахунок пенсій з 1 червня

1 червня в Україні будуть перераховані пенсії. Вони зростуть щонайменше на 333 грн. Однак, виплати будуть індивідуальними, адже залежить від
робочого стажу та зарплати. Нарахування отримають саме працюючі пенсіонери,  які здобули два роки додаткового стажу при виході на заслужений відпочинок. Вони мають напрацювати 35 років. Таке роз'яснення надали в пенсійному фонді. Загалом, в Україні понад два з половиною мільйони пенсіонерів, які продовжують працювати. Серед них - велика кількість бюджетників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖПенсії в Україні перерахують з 1 червня: у кого зростуть виплати на 1000 грн

Що змінилось в іспитах на водіння

Іспити на водіння стануть прозорішими: уже сьогодні стартує пілотний проєкт у сервісних центрах МВС. Правоохоронці обіцяють, що оновлять систему попереднього запису. Тепер наявність талонів можна перевірити онлайн. Також кожен кандидат у водії матиме більше інструментів, щоб оскаржити свої результати. Додадуть і камери відеоспостереження на іспиті з теорії. Їх мусить бути щонайменше чотири разом із мікрофоном. Також в екзаменаційному кабінеті зникнуть сліпі зони. Ретельніше будуть перевіряти і практичну частину. У салоні авто камера додатково фільмуватиме руки і ноги екзаменатора та майбутнього водія. А ще записуватимуть їхню розмову. Першими зміни відчують мешканці чотирьох областей: Львівщини, Одещини, Вінниччини та Київщини. У решті областей проєкт запустять, коли опрацюють усі помилки.

Початок НМТ: що відомо

З понеділка випускники будуть складати національний мультитест. Основна сесія розпочнеться 5 червня і триватиме три тижні. Додаткову сесію проведуть в липні. Іспит також будуть складати школярі-переселенці у 32-х країнах світу. Серед обов'язкових предметів - українська та математика, третій - на вибір учня.

Які зміни чекають на українців з 1 червня, дивіться:

Новини по темі