Пенсії в Україні перерахують з 1 червня: у кого зростуть виплати на 1000 грн

Кому підвищать пенсію на 1000 гривень у червні 2023 — 1+1
Freepik

В Україні з 1 червня збільшать пенсії частині отримувачів.

Поділитися:

В Україні протягом 2023 року проводиться індексація та перерахунок пенсій, що відбувається в декілька етапів. З 1 червня пенсії збільшать частині отримувачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарифи на електроенергію для населення: як зміняться з 1 червня

Кому підвищать пенсії з 1 червня 2023

У березні, квітні та червні було передбачене підвищення пенсій для тих категорій пенсіонерів, які мають значний стаж роботи, але низький рівень заробітку. Проте, пенсіонери, яким було надано додаткову надбавку з 1 квітня 2023 року, отримають її лише з 1 червня 2023 року. Це обумовлено тим, що органи Пенсійного фонду отримають звітну інформацію за перший квартал 2023 року лише у другій половині травня.

За даними Міністерства соціальної політики України, на даний момент працюють близько 2,7 мільйонів пенсіонерів, але підвищення отримають лише близько 600 тисяч осіб. Серед тих, хто отримає більші суми:

  • пенсіонери, які працюють і станом на 1 березня мають право на перерахунок (отримали 24 місяці стажу);
  • пенсіонери, яким було призначено або перераховано пенсії щонайменше два роки тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні запустять жіночі купе — коментує психотерапевт у "Сніданку з 1+1"

Як зміниться розмір пенсії з 1 червня

Суми підвищення будуть різні, адже залежать від стажу, зарплати та розміру пенсії. Пенсійні виплати підвищать пенсіонерам, які мають 5842 грн пенсії, а при виході на заслужений відпочинок напрацювали 35 років стажу.

Якщо пенсіонер має 35 років стажу та отримує пенсію у розмірі 5842 гривні, то після перерахунку він отримає щомісячну надбавку в розмірі 333 гривні. У червні виплатять як підвищену пенсію, так і надбавку за квітень і травень. Це призведе до зростання пенсії на 1000 гривень, що зробить її суму рівною 6175,1 гривні.

Дізнайтеся, чому ціни стрімко зростають і як війна впливає на їхнє формування.

Новини по темі