Пластикові пакети в Україні: чому їх досі роздають безкоштовно та що з цим робити (розбиралися у «Сніданку з 1+1»)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Коли в Україні стане менше пластикових пакетів: чому фактично не працює законодавство, що обмежує їх використання, та що робити
freepik.com

Чому в Україні досі є у вільному безкоштовному доступі поліетиленові пакети? Коментар експерта.

Поділитися:

3 липня відзначався Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів. Чому законодавчі обмеження на обіг цих пакетів в Україні фактично не працюють? Розбиралися у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд запускає проєкт єРобота: як подати заявку на отримання грошей в "Дії"

Ще влітку 2021 року було прийнято Закон України "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України", а в грудні Кабмін заборонив безкоштовно їх розповсюджувати в закладах роздрібної торгівлі. Але, на жаль, на практиці ця заборона в Україні фактично не працює. Про це "Сніданок з 1+1" розпитав у заступника міністра захисту довкілля України Євгена Федоренка. Посадовець зауважив:

"Фактично впровадження цієї реформи вийшло не на часі через війну: використання пакетиків необхідне і для гуманітарної допомоги, і для ЗСУ. Тому контроль за цим питанням послабився з початком війни".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грошова допомога від Естонської ради у справах біженців: хто з українців може отримати, куди звертатися (інструкція)

Проте реформу буде обов'язково впроваджено, наголосив пан Федоренко:

"Зараз Міндовкілля напрацьовує законопроєкт, аби виконати вимоги до України як до кандидата в члени ЄС в цьому питанні".

Нагадаємо, 23 червня Україна отримала статус кандидата в Євросоюз. Переговори про вступ України до ЄС почнуться вже до кінця 2022 року, за цей час у Веховній Раді мають ухвалити близько 30-ти законопроєктів. Швидше за все, буде вирішене питання і розповсюдження поліетиленових пакетів в Україні, оскільки на території ЄС з 2021 року діє повна заборона продажу пластикових пакетів та одноразового посуду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зростання прожиткового мінімуму, заборона на електронні цигарки та нові правила для водіїв: які нововведення чекають на українців в липні

Детальніше про обіг пластикових пакетів в Україні дивіться у відео "Сніданку з 1+1":

Новини по темі