Історичне рішення: Україна отримала статус кандидата в Євросоюз

 Україна отримала статус кандидата в Євросоюз
Pixabay/Dusan_Cvetanovic

Остаточне рішення про надання Україні оголосили сьоодні під час засідання Європейської ради.

Поділитися:

Сьогодні, 23 червня, Європейська Рада ухвалила остаточне рішення про надання Україні статусу кандидата в Європейський Союз на саміті лідерів країн-членів. Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн привітала Україну в європейській сім'ї.

Президент України Володимир Зеленський підкреслив історичну вагу цього рішення:

"Одне з найважливіших рішень для України за всі 30 років незалежності нашої держави. Однак це рішення – не тільки для України. Це найбільший крок на посилення Європи, який можна було зробити саме зараз, саме в наш час і саме в таких умовах, коли російська війна випробовує нашу здатність зберегти свободу і єдність.

Дякую саміту всіх лідерів Європи. Дякую нашим героям – кожному й кожній, хто зі зброєю в руках захищає незалежність України та свободу Європи.
Дякую! Дякую за те, що робите можливою нову історію Європи – ще сильнішої, ще вільнішої.
Слава Україні!"

Що означає статус кандидата на вступ до ЄС та які можливості відкриваються перед Україною

ЄС

Володимир Зеленський також підкреслив, що майбутнє України — в ЄС.

Раніше Європарламент ухвалив резолюцію про підтримку надання Україні та Молдові статусу кандидатів в члени ЄС. Переважна більшість— 529 євродепутатів проголосували "за", 45 —"проти" і 14 — утрималися.

Президент України Володимир Зеленський 28 лютого підписав заявку на членство України в Європейському Союзі, а 17 червня Європейська комісія офіційно рекомендувала надати Україні статус кандидата на вступ в Європейський Союз.

Нагадаємо, ще в березні 2022 року Україна стала членом «енергетичного Євросоюзу». Тоді Електромережі України та Молдови синхронізували з Континентальною європейською мережею ENTSO-E.

Новини по темі