Посилений контроль виїзду чоловіків за кордон: чи мають право не випускати (коментар адвоката)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Чому прикордонники посилили контроль виїзду чоловіків за кордон та чи законні їхні дії?

Поділитися:

Наприкінці грудня мережами почали поширюватися фото черг на кордонах та новина: перестали випускати чоловіків, навіть тих, хто мав право на виїзд. Прикордонники почали вимагати довідку від ТЦК про відстрочку від мобілізації. Чи законні вимоги прикордонників,  та що робити, якщо ви опинилися у такій ситуації – дізнавалися журналісти "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобілізація в Україні: перелік категорій чоловіків, які можуть виїхати за кордон

Посилений контроль за виїздом чоловіків: чи законні дії прикордонників

На ситуацію з посиленням контролю за виїздом чоловіків за кордон, які мають відповідне право у мовах війни, відреагував Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець. Він направив листа до Державної прикордонної служби України з проханням надати інформацію щодо документів, які ті вимагають. Адвокат та постійний експерт "Сніданку з 1+1" Дмитро Йовдін також наголошує: жодних змін в законодавстві не було, а отже підстав просити додаткові документи у прикордонників немає.

"Якщо чітко передбачено, наприклад, що багатодітний батько трьох і більше дітей повинен лише надати документи, які підтверджують, що він є батьком цих дітей. Це свідоцтво про народження, паспорт, то будь-яких інших документів, як рішення ТЦК про відстрочку у мобілізації чи чогось іншого, вони не мають права вимагати", — пояснив адвокат.

Посилення контролю на кордоні: порада адвоката

Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко у коментарях ЗМІ пояснив, що правила перетину кордону не змінилися, але посилився контроль, оскільки почастішали випадки використання підробних документів. Водночас адвокат називає ці дії незаконними.

"Це такий негласний спосіб вибраний, як цих людей відшивати. Так вони знімають з себе відповідальність: відправляють у ТЦК і нехай там перевіряють, чи ви дійсно ці документи не підробили. І нехай потім видають дозвіл, тоді ми вас випустимо. Але це незаконно", — прокоментував Дмитро Йовдін.

Адвокат радить отримувати офіційне рішення органу прикордонної служби про відмову у дозволі на перетин державного кордону і звертатися до суду.

Новини по темі