Самовільне перепланування квартири: куди звертатися у разі незаконних дій сусідів (пояснює юрист)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Що робити, якщо сусіди самовільно перепланували квартиру? До яких інстанцій звертатися?

Поділитися:

Що робити у разі самовільного перепланування квартири сусідами? До яких інстанцій можна і потрібно звертатися? З цим актуальним питанням розбиралися у «Сніданку з 1+1».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безпека дитини: про що треба подбати батькам, лишаючи дитину саму вдома (поради експерта)

Самовільне перепланування квартир є дуже небезпечним: можливе знесення несучих стін та встановлення комунікацій, не передбачених проєктом будинку, що може потягнути за собою важкі наслідки: аж до обвалу стін чи затоплення помешкань. Тому не можна стояти осторонь, якщо вам відомий факт самовільного перепланування квартири сусіда. Куди ж треба звертатися в такому разі? У «Сніданку з 1+1» розповідають:

►До Державної інспекції архітектури та містобудування, яка має контролювати неправомірні перепланування та боротися з ними.

►До ЖЕКу чи ОСББ: там повинні скласти акт на усунення наслідків перепланування.

►Якщо ці звернення не дали результатів, слід звернутися до суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні штрафуватимуть за відмову прийняти оплату карткою: які штрафи передбачено та які є виключення

Адвокат Ірина Стародуб пояснює:

«Подальші дії – звернення з позовною заявою до суду. Треба в судовому порядку подавати клопотання, щоб зобов’язати Державну інспекцію архітектури та містобудування через суд надати висновок про обов’язкове усунення наслідків незаконного перепланування. Бо без такого висновку неможливо в повному обсязі довести свою правову позицію».

Отже, для того, щоб сусіди були змушені усунунти наслідки свого незаконного перепланування (демонтувати труби, повернути на необхідні місця несучі стіни тощо), необхідний висновок про необхідність певних дій Державної інспекції архітектури та містобудування. Невиконання рішень цього висновку тягне за собою правову відповідальність і є підставою для виклику поліції.

Дивіться, як юрист пояснює, що робити та до кого звертатись, коли топлять сусіди:

ФОТО: freepik.com

Новини по темі