“Сценарій до фільму “Сусідка” я писала в чергах на Каннський кінофестиваль”: Ірена Карпа в студії “Сніданку з 1+1” розповіла про роботу над романтичною комедією

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Ірена Карпа розповіла про роботу над романтичною комедією Сусідка

Сьогодні до студії “Сніданку з 1+1” завітала письменниця, громадська діячка та сценаристка романтичної комедії “Сусідка” Ірена Карпа.

Поділитися:

Улюблена програма українських телеглядачів «Сніданок з 1+1» в ефірі телеканалів ТЕТ та 1+1 Україна продовжує розповідати українцям про оперативні новини в країні та долучати спеціалістів різних галузей. У такий важливий для країни час проєкт залишається точкою опори для кожного українця та відтепер виходить щодня з 7:00 до 11:00. Починаючи із 16 січня, глядачі зможуть побачити улюблений “Сніданок з 1+1” тільки на телеканалі 1+1 Україна.

сусідка

Сьогодні до студії “Сніданку з 1+1” завітала письменниця, громадська діячка та сценаристка романтичної комедії “Сусідка” Ірена Карпа. Вона розповіла історію створення сценарію  стрічки, як святкувала подвійне Різдво та про те, як її діти реагують на повномасштабну війну в Україні.

Романтична стрічка “Сусідка” повинна була вийти на великі екрани ще 10 місяців тому, у березні 2022 року, але повномасштабна війни змінила плани. Ірена Карпа розповіла, що писала сценарій, стоячи в чергах на перегляд фільмів на Каннському кінофестивалі.

“Написати комедію дуже важко, мені знадобилися навички, які я здобула у французькій кіношколі. Взагалі сценарій я писала в чергах на Каннський кінофестиваль, адже в нас були дуже стислі терміни подачі ідеї для Держкіно. Я по сторінці надсилала шоураннерці проєкту, і  якщо вона не сміялася з деяких сцен, то я це просто викидала зі сценарію. З комерційної точки зору випускати фільм в той час, коли більшість кінотеатрів закриті - це не вигідно, але ми вирішили зробити свій вклад і в різдвяний час випустити щось українське, смішне аби бути точкою опори для українців. Стрічка повинна була вийти ще 1 березня 2022 року. В мене був квиток на прем’єру фільму у Києві на 26 лютого, але на жаль, сталося як сталося. Нам треба так чи інакше заміняти совкові наративи українським контентом”, - каже Ірена Карпа.

Письменниця каже, що головною нагородою для неї стане, якщо глядачі, переглядаючи стрічку “Сусідка”, відчують розраду та підтримку.

“Дуже хочу, щоб люди посміялися, переглядаючи стрічку. Особливо для мене, як для письменниці, це дуже важливо, адже в цей складний час людям потрібна підтримка. Якщо глядачі знайдуть в цьому фільмі якусь розраду, то це означає, що все було недаремно. Мені дуже багато пишуть про те, що виходячи з кінозалу вони згадують світле минуле, своє нормальне життя і навіть не мають сумнівів, що воно скоро повернеться. Я бачила чорновий монтаж і тільки сьогодні піду до кінотеатру та подивлюся фільм повністю, але вже зараз отримала купу коментарів від людей, що в нас вийшов дуже яскравий та добрий фільм, який повертає українців у мирні часи”, - каже Ірена Карпа.

Довгий час Ірена Карпа проживає у Франції, сьогодні у студії “Сніданку з 1+1” письменниця поділилася, які страви французи готують на Різдво та як вона святкувала його цього року.

“Цього року в нас було 2 Різдва, але у наступному році будемо відмічати тільки з 24 на 25 грудня, подалі від москви. Я відсвяткувала Різдво ще у Франції, з українськими друзями та батьками. В нас була кутя, вареники. Ми колядували по Вайберу та співали “Бог ся рождає”. Взагалі я завжди відмічаю 2 Різдва, одно французьке, а інше наше - українське. Мене французьке Різдво розчарувало. Взагалі французи накривають стіл із дуже незвичних страв: фуагра, запечений дикий кабан, спеціальний вид курки, яка коштує якихось божевільних грошей, гриби, які називаються “труби смерті”. Але на цей раз все було дуже базово. У Франції я не відчуваю ось цей дух Різдва, адже там немає снігу, коляди. Там люди дуже в стресі, адже забули, наприклад, комусь придбати подарунки і т.д.”, - каже Карпа.

сусідка

Відповіла Ірена Карпа і на питання, як її діти Корена-Джиа та Кайя ставляться до повномасштабної війни в Україні.

Діти дуже переживають через війну, адже в Україні живуть їхні бабуся і дідусь. Колись на пікніку я робила дитині канапку і вона почала плакати. Я кажу: що сталося? А вона відповідає: таку саму канапку мені робила бабця Леся і я дуже за неї хвилююся, адже в Україні війна. Мої діти дуже антиросійські, вони не розмовляють російською та не розуміють її. Задовго до повномасштабного вторгення в нас була няня, яка розмовляла російською, але діти з нею говорили тільки французькою. В коледжі був вибір, яку мову вивчати і однією з них була російська, але діти навідріз відмовилися, сказали, що не хочуть нічого спільного мати з росією та обрали для вивчення іспанську”, - говорить Ірена.

Нагадаємо, «Сусідка» – це легкий ромком, сповнений соковитого українського гумору і ліричних моментів виробництва компанії F Films за підтримки Державного агентства України з питань кіно. Сценарій до фільму написала українська письменниця Ірена Карпа. Режисеркою картини стала Наталя Пасеницька. В головній жіночій ролі знялася неперевершена Ксенія Мішина. Офіційний саундтрек до фільму написав MONATIK. В акторському складі стрічки не обійшлося й без зіркових камео: так, вперше на великому екрані у стрічці «Сусідка» зʼявилися Анна Трінчер та Джеррі Хейл. Наразі стрічку “Сусідка” можна подивитися в кінотеатрах України.

Щодня на глядачів «Сніданку з 1+1» очікують оперативні новини, поради від профільних спеціалістів, включення зірок та українців, які роблять усе задля перемоги України.  Не пропустіть щодня проєкт з 7:00 до 11:00 на телеканалі 1+1 Україна, а також на YouTube. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Новини по темі