Сексизм у стінах університету Шевченка: викладача звинуватили у неповазі до студенток і проросійській агітації

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Студенти Інституту журналістики КНУ звинуватили викладача у сексизмі і проросійській агітації.

Поділитися:

Студентка, військова та журналістка Оксана Паращак стала жертвою сексистських висловлювань від викладача Інституту журналістики КНУ Микити Василенка. Викладач, за словами дівчини, не тільки дозволяв собі проявляти неповагу до жінок, а і вдавався до проросійських настроїв і похвали партії ОПЗЖ. Оксана записала не одне відео для розголосу ситуації: 

«Роки приниження, роки сексизму, роки агітації до ОПЗЖ і проросійських наративів. Микита Кімович і далі веде заняття у стінах чи не найкращого університету країни».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зачинені укриття у Києві: як вирішити проблему з доступом до сховищ під час повітряної тривоги

Серед студентів, що навчались у пана Василенка, чимало тих, хто неодноразово чув подібні меседжі. Проведене дівчиною опитування  висвітлює навіть основні фрази, які викладач транслював на парах. Наприклад, Василенко вдавався до висловлювань по типу: «у ведучих після 32 років - пенсія», а також жартів над жінками -військовослужбовицями: «Бахмут, мовчи, ти вже своє відвоювала». Деякі студентки зазначають, що такі висловлювання вони чули частіше, ніж теорію, яку він повинен викладати. 

Оксана заявляє, що зверталась і у відповідні структури. Керівництво університету ж просто виписало чоловіку догану: 

«Звільнити його ми намагаємося вже не один рік. Минулоріч навесні ми звертались до адміністрації інституту з вісьмома запитаннями і проблемами, які потрібно вирішити в нашому інституті і сім із них закрили. А восьме, власне про звільнення Микити Василенка, ми не можемо розвʼязати досі».

«Перша його фраза була про те, що дівчатам не потрібна журналістика, а головна задача для них - це вийти заміж за багатого чоловіка. На заперечення такої  риторики студентами, відповідав, що він видавець і має право так себе поводити» - розповідає одна зі студенток ексклюзивно для «Сніданку з 1+1».

Колишній студент, що також навчався у викладача, поділився власним досвідом почутого на парах: 

«Він паралельно проводив ефіри на проросійських каналах «news one» і «112»; де хвалив дії диктаторів путіна і лукашенка. Сексистські висловлювання постійно звучали на його заняттях».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи блокуватимуть "Telegram" в Україні: як соцмережа впливає на наш інформаційний простір

Думки студентів розділились: деякі з опитаних повідомляли про сексистські наративи від викладача, а деякі ні. Сам Василенко коментує свою поведінку так:

«Це наклеп, який нічим не підтверджений. У мене є достатньо підстав вважати, що ця провокація проплачена». 

Микита Кімович заперечує і свої схвальні висловлювання про партію ОПЗЖ. Проте відео-докази з агітацією до проросійської партії вже стали доступні в мережі. 

Оксана Паращак наголошує, що продовжуватиме боротися:

«Ми дуже хочемо, щоб ця історія стала показовою і жоден педагог в жодному закладі освіти  не міг собі дозволити говорити про жінок такі речі».

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".
 

Новини по темі