Загоряння приладів через відключення світла: що робити та як це попередити

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Небезпека пожежі: як убезпечити себе від загоряння приладів під час відключення світла

Поділитися:

З початком графіків відключення світла щодня українці наражають себе на небезпеку пожежі через коротке замикання побутових предметів. Такі нестабільні вимкнення світла провокують своєю чергою багато збоїв через підвищення напруги на електрощитових та трансформаторних підстанціях. Про те, що з домашньої техніки страждає найбільше та, як вберегти свої гаджети від згорання розповіли у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна.

Перегоріла побутова техніка, вибиті пробки, загоряння в розетках та навіть повністю пошкоджені гаджети стали новим викликом для українців. Адже під час відключень світла підвищується ризик виникнення таких випадків через основну причину — перепади напруги в мережі.

Чим це небезпечно

Електрик зазначає, що через віялові відключення українці стикнулись одразу з двома проблемами — перепадами напруги та короткими замиканнями, які можуть статися саме через те у якому стані перебуває напруга. 

Тому потрібно вміти вчасно розпізнати коротке замикання, якщо воно сталося у вас вдома:

  • ви бачите, як проводи починають іскритись;
  • іскріння супроводжується звуками пострілів;
  • дуже сильно мигає світло або його взагалі немає;
  • біля електропроводки видно загоряння.

У такому випадку, якщо це можливо і не становить вам загрози, потрібно підійти й вимкнути подачу електричної енергії на весь дім. Та пам'ятайте, що торкатись окремого приладу чи виймати його з розетки під час замикання категорично заборонено.

Як захистити будинок від перепадів напруги

За словами електрика, на допомогу прийде реле, тобто стабілізатор напруги. Реле – це пристрій, який автоматично виконує певні перемикання в електричному колі за певних умов. Тобто у нашому випадку, він буде захищати техніку від перепадів напруги. Вони бувають двох видів:

  • який встановлюється на лічильник аби таким чином вберегти усю квартиру;
  • мобільний, який можна встановити на один будь-який пристрій.

"Наприклад, стався скачок напруги, він відключив все світло на всі прилади й потім, коли вона стабілізувалася, він перевірив, включив і подав світло назад, якщо напруга в межах норми. То в другому випадку стабілізатор він не відмикаючи, стабілізує і подає напругу постійно на квартиру, на прилади", — пояснює електрик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Графіків відключення світла може стати значно менше — що відомо

Новини по темі