Система "Оберіг": яку інформацію знатиме ТЦК про військовозобов'язаних

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Дані в реєстрі військовозобов’язаних "Оберіг": що про вас знатиме ТЦК?

Поділитися:

Електронний реєстр військовозобов’язаних "Оберіг" має на меті спростити облік військовозобов'язаних від 18 до 60 років і зменшити прогалини в мобілізації. Попри дискусії, 16 січня закон про створення такого реєстру підтримали 249 депутатів. Яка інформація буде доступна, та які корисні інновації запрацюють разом з цим механізмом? Про це розповіли у сюжеті "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Інформація до реєстру «Оберіг» підтягуватиметься з інших державних реєстрів. Серед даних, які будуть доступні ТЦК:

  • номери телефонів
  • адреси електронної пошти
  • володіння іноземними мовами
  • наявність вільних документів на виїзд з України
  • наявність водійського посвідчення
  • наявність права на володіння зброєю
  • результати медичного огляду
  • інформація про участь в бойових діях

Персональні дані вноситимуть без згоди самої людини, крім інформації про членів її родини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому не запрацював ленд-ліз і чим він важливий: пояснили у "Сніданку з 1+1"

Реєстр військовозобов'язаних

Також важливою інновацією є створення реєстру військовослужбовців. Це допоможе спростити та цифровізувати статус учасника бойових дій, оскільки зараз це досить бюрократична процедура. Люди, які воювали та навіть були в полоні місяцями, зможуть подати необхідні документи онлайн. Статус набуватиметься автоматично, коли сформується витяг з реєстру з унікальним електронним ідентифікатором. Крім того, можна буде онлайн встановити статус людини з інвалідністю через війну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які фейки про мобілізацію поширює росія: ознаки дезінформації у соцмережах від аналітикині

Чому закон про реєстр військовозобов'язаних критикують?

Головне юридичне управління парламенту вважає, що деякі положення закону про реєстр порушують норми Конституції, зокрема статтю 32. Юристи наголосили, що будь-яке опрацювання персональних даних повинно бути законним та правомірним, а фізичні особи мають бути обізнані про те, що їх персональні дані збирають. Крім того, є занепокоєння щодо використання закородонних технологій для зберігання і обробки даних. Нібито це створює загрозу для таємної інформації.

Міноборони своєю чергою заявляє, що розміщення українських електронних систем у військових хмарах сховищ країн-членів НАТО навпаки допоможе Україні. Це повинно прискорити та розширити доступ сил оборони України до розвідданих союзників і посилити захист даних від кібератак ворога.

Новини по темі