Що буде з гривнею до кінця року: коментує економіст Сергій Фурса у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Що буде з гривнею до кінця 2022 року: прогноз від економіста в "Сніданку з 1+1"

Економіст Сергій Фурса у студії "Сніданку з 1+1" розповів, якою буде гривня та як підвищуватимуться ціни до кінця року.

Поділитися:

Через війну, яку розв'язала росія, економіка України сильно страждає. Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 25%, що повинно дозволити зберегти стабільність курсу долара та регулювати інфляційні процеси. Як тепер підвищуватимуться ціни та що буде з гривнею до кінця року? Про це детально розповів економіст Сергій Фурса у програмі "Сніданок з 1+1".

Як підвищуватимуться ціни до кінця 2022 року

За словами експерта, спрогнозувати, якими саме будуть ціни по кожному конкретному товару, неможливо. Очевидно, що вони зростатимуть, але поступово.

"З початку року ціни зросли на 23%. До кінця року очікується, що цей показник буде 30%. Отже, восени найближчими місяцями буде зростання цін", — прокоментував Сергій Фурса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "90-ті не повторяться", – економіст Сергій Фурса у "Сніданку з 1+1" коментує підвищення офіційного курсу долара

Що буде з гривнею восени 2022

У цьому році певної сезонності від гривні очікувати не варто. Війна створює тиск на національну валюту, однак завдяки іноземній допомозі вдається стабілізувати ситуацію. 

"Ми в серпні отримали дуже багато грошей іноземної допомоги. При потребах в $4 млрд отримали $6 млрд. До кінця року ми будемо отримувати $4 млрд +, перекриваючи усі наші потреби. Тож, особливо якогось нового фундаментального тиску на гривню не буде. Однак є стандартний — війна. Поки вона триває, цей тиск буде. Те, що ми отримуємо наразі більше іноземної допомоги, ніж раніше, і Нацбанк може не друкувати кошти, і в серпні навіть збільшилися резерви, свідчить, що гривня має залишатися стабільною", — поділився економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курс долара восени або чому хвіст виляє собакою: валютний прогноз та коментар економіста Сергія Фурси у «Сніданку з 1+1»

У подальшому можливі спекулятивні сплески, каже Сергій Фурса. Найчастіше вони пов'язані з технічними моментами. Саме тому не слід піддаватися паніці. Краще дочекатися, коли система налагодиться.

"Наприклад, на минулому тижні, коли долар був 40 і став 41. Чому? Просто закінчився кеш. Не завезли. Це був технічний момент. Віртуальні гроші є, вони на рахунках є, але треба щоб якось їх привезли. Раніше було простіше літаком. Зараз треба, щоб хтось сів на потяг якийсь секретний і довіз гроші. Це проблематично та довго. В результаті тиждень мало долара і народ починає панікувати: "Ой, зараз буде супердевальвація, гривня впаде". Просто на рівному місці через технічний фактор. Такі моменти можливі і далі, але фундаментальних причин наразі для того, щоб гривня різко слабшала немає", — зазначив економіст Сергій Фурса.

 

Новини по темі